Бојан Настић, Фудбалер БАТЕ Борисова: Бјелоруси не хају за вирус

Душан Репија
Бојан Настић, Фудбалер БАТЕ Борисова: Бјелоруси не хају за вирус

МИНСК - Док остатак Европе дрхти од пошасти зване вирус корона и уводи скоро све могуће мјере ограничења кретања у Бјелорусији је стање потпуно нормално, а чак се игра и фудбал. Потврдио нам је ово фудбалер из Власенице Бојан Настић који је недавно појачао вишеструког шампиона ове земље БАТЕ Борисов.

Бјелорусија је по много чему специфична земља, па није изузетак ни у данима када је спорт у трећем плану. Тамошње првенство почело је прије неколико дана, а у недостатку других спортских догађаја Вишаја лига је постала планетарно популарна. Уводно коло одиграно је у присуству гледалаца, јер људи и власти у овој земљи не хају много за вирусом. Иако је у тренуцима прављења овог разговора било више од 50 заражених у бившој совјетској републици, Настић каже да се о томе скоро и не прича.

- Ништа се није промијенило у нормалном животу. Све функционише као и обично, шопинг центри, кафићи и паркови су пуни, људи нормално раде и крећу се, а и ми имамо уобичајене активности. Како већина нас живи у Минску који је на педесетак минута удаљен од Борисова, заједно идемо на тренинге, у теретану... Све је као и када сам дошао - почео је причу Настић за “Глас Српске”.

На нашу констатацију да је помало чудно тако опуштено понашање иако се у земљи као и у осталим земљама повећава број заражених, он се сложио и покушао да објасни зашто је то тако.

- Бјелорусија је најзатворенија држава Европе, мало путују у иностранство, а мало странаца и долази. Можда је то један од разлога што је ситуација под контролом. Они који су заражени и они који сумњају да јесу, су у стриктном карантину, живе у прилично строгом систему и врло су одговорни са те стране. Познато је да је предсједник Александар Лукашенко доминантна фигура и да се његове ријечи пажљиво слушају. Није да људи не причају о вирусу, али једноставно нико није забринут и не осјети се паника или било шта слично - рекао је Настић.

Природно, највише времена проводи у друштву фудбалера из Србије Александра Филиповића, Немање Милића и Бојана Дубајића, са којима прича о стању у Србији и БиХ.

- Није баш нормално да размишљамо о фудбалу у овом тренутку. Свакодневно пратимо ситуацију, чујемо се са породицама и видимо да је све више заражених... Чујем се и са бившим саиграчима из Генка, видим да је ситуација у Белгији критична, а о томе ми је писао и Гојко Цимирот. Супруга ми је Белгијанка па је и она врло забринута. Ипак, ми смо професионалци, добијамо плату за оно што радимо, па морамо да испуњавамо оно што се од нас тражи иако није нимало једноставан тренутак да мисли усредсредимо на фудбал - рекао је Настић.

Изузимајући актуелни тренутак, селидбу из Белгије у Бјелорусију описао је као добар потез иако није баш све кренуло глатко. Већ на граници се увјерио у приличну затвореност и сусрео се са правилима којих нема у другим државама Старог континента.

- Прошао сам три контроле, а како сам улазио аутомобилом и како имам пса све је још компликованије. Прво вас контролише један цариник, па други, па онда дођете код главног. Посебна су правила и за аутомобиле, потребно је њихово посебно осигурање без обзира што имате међународно. Да ствар буде гора, нико од службеника не прича енглески, а моја срећа је што се добро сналазим са руским. Када су ме прегледали буквално од главе до пете и то више пута онда су са смијешком тражили аутограм. Међутим,  када уђете у Минске схватите да је то врло модеран град, мени лично љепши од Брисела. Све је на свом мјесту, врло чисто и уредно, криминала готово да и нема, стопа незапослености је минимална, а живот је јефтинији него код нас - испричао је Настић.

Пораз на старту

БАТЕ је далеко најтрофејнији клуб у Бјелорусији и у витринама има 15 титула шампиона, те учешћа у групним фазама Лиге шампиона и Лиге Европе. Ипак, титула је прошле године завршила у рукама фудбалера Динамо Бреста.

- Наравно да ћемо учинити све да вратимо круну. Нисмо добро почели, јер смо поражени у првом колу од Енергетика, али мислим да имамо квалитет да одемо до краја. Направили смо добар посао у Лупу пласиравши се у финале, а у полуфиналу смо били бољи од највећег ривала Динамо Минска. Још се уигравамо и мислим да ћемо за неколико кола бити на очекиваном нивоу - рекао је Настић.

Вечера “под морање”

У српским медијима прије неколико дана појавила се информација да су фудбалери БАТЕ-а практично морали да оду на заједничку прославу пласмана у финале Купа.

- Није било баш тако. Тренер нас је позвао и рекао кроз шалу да ће бити кажњен онај ко не дође на прославу. Али није било тако, јер се доста првотимаца због породичних обавеза није појавило. Није била ни кафана, нисмо банчили него је била обична клупска вечера у ресторану - појаснио је Настић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана