Бивши фудбалер Партизана Бранко Савић нови тренер Алфа Модриче

Дарко Пашагић
Бивши фудбалер Партизана Бранко Савић нови тренер Алфа Модриче

Бањалука - Нови тренер Алфа Модриче је бивши фудбалер Партизана Бранко Савић, који се може похвалити да је у вријеме док је играо за “црно-бијеле” имао дуеле са највећим асовима тадашњег свјетског фудбала, али и са једном од највећих звијезда посљедње деценије, Португалцем Кристијаном Роналдом.

Играо је за клуб из Хумске у два наврата, укупно шест година, и био члан екипе која је изборила пласман у Лигу шампиона. А баш у сезони 2002/03. на европској сцени у дуелима против Партизана дебитовао је као тадашња млада нада Спортинга.

- Те сезоне смо играли квалификације за Лигу шампиона и елиминисани смо од Бајерна, а потом смо у првом колу Купа УЕФА играли са Спортингом, за који је наступао голобради дечак чије се име у фудбалским круговима и данас са страхопоштовањем изговара. Одмах да кажем, деби у Европи није му остао у лепом сећању јер смо их победили у Лисабону са 3:1, они су нам се реванширали истим резултатом у Београду, али смо у продужетку постигли два гола и прошли у друго коло, гдје смо елиминисани после продужетака од Славије из Прага - започео је причу Бранко Савић, који ће с Алфа Модричом у преосталих девет кола покушати да избори опстанак у Првој лиги РС.

Већ наредне сезоне Партизан је елиминисао Ђургарден и Њукасл те се дочепао групне фазе Лиге шампиона, а за ривале је добио Реал Мадрид, Марсељ и Порто. Три ремија код куће и три пораза на страни били су биланс Београђана, али и прилика да тадашња генерација игра против “галактикоса”, како су тада звали клуб из престонице Шпаније. А дуели са Мадриђанима и Савићу су остали у трајном сјећању.

- Добио сам задатак да највише пажње посветим Роналду, популарном Зуби, који је тада већ био при крају каријере, али и са вишком килограма. Већ у првом контакту са лоптом, коју је за неколико секунди пипнуо бар петнаестак пута, показао је зашто је вредео толико колико је вредео и каква је то била играчина. Добио сам похвале за дуеле против Раула и на томе су ми честитали и знани и незнани. Нису ме претрчали ни Луис Фиго, ни Зинедин Зидан, ни Дејвид Бекам. Сећам се готово сваког меча у “црно-белом” дресу јер је тај клуб моја душа, срце, све моје, друга кућа. И сада ми се оросе очи када Партизан изгуби - наставио је Савић.

Никада није био од играча који су се наметали другима, а поготово медијима претјераном причом и самохвалом.

- За мене фудбал није био слава, ни титуле са Партизаном, ни играње у Лиги шампиона, већ људи са којима сам то све доживео и проживео, те другарство, које је и данас остало. Можда је једино остао жал што никада нисам заиграо за репрезентацију, а свестан сам да сам био јако близу. Али, никоме не замерим јер је било тада објективно бољих од мене - истакао је некадашњи штопер Партизана.

Свјестан је да га у Модричи очекује нимало лак задатак, али се изазова не боји и вјерује да ће успјети да оствари зацртано.

- Нисам се ниједног тренутка двоумио и одмах сам прихватио позив челника клуба. Добро сам упознат с историјом Модричана, знам да су били шампиони БиХ и победници Купа. Сигурно заслужују да играју највиши ранг такмичења, али је сада најважније да обезбедимо опстанак. Ситуација није нимало лака, али није све тако ни црно и верујем да ћемо успети. С управом сам договорио сарадњу до краја сезоне, а онда ћемо видети шта даље - додао је на крају Савић.

Каријера

Бранко Савић, који је рођен 8. августа 1972. године, фудбалску каријеру започео је у родном Зрењанину, гдје је прво играо за Раднички, а потом за Пролетер, одакле је 1997. године прешао у Партизан. Затим је 2000. године услиједила једногодишња селидба у Беитар Јерусалим, па повратак у Партизан. Потом је 2004. године играо за кинески Лиаонинг Жонгју. Услиједио је повратак у Пролетер, те наступи за Будућност из Банатског Двора, а каријеру је завршио у Банату из Зрењанина. Као тренер водио је Вршац, Борац (Шакуле) и Бечеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана