Бициклизам доноси милионе Српској

Душан Репија
Бициклизам доноси милионе Српској

БАЊАЛУКА - Баш као што су “пандемијску” 2020. годину обиљежила два једина међународна спортска догађаја у Српској “Трка кроз Србију” и трка “Београд - Бањалука” и ова 2021. биће у знаку бициклизма, а поред већ традиционалних такмичења врхунац би требало да буде Свјетско првенство мастер серије у септембру.

С обзиром на то да на првенству најчешће учествује минимално 3.500 бициклиста из свих крајева Европе и свијета, а бар још толико њих дође у пратњи, јасно је да ће смјештајни капацитети бити максимално попуњени. Одлична ствар је што учесници сами сносе трошкове смјештаја па ће озбиљан новац из иностранства стићи у домаће токове. Рачуница је прилично проста с обзиром на очекиван број од скоро 50.000 ноћења, као и податак да просјечан циклотуриста потроши педесетак марака дневно на додатне садржаје.

- Имамо идеалну прилику за одличну зараду као друштво, а посебно туристички сектор који можда и највише осјећа посљедице вируса. Процјене епидемиолога кажу да ће се ситуација нормализовати до септембра и да ће бити могућа организација оваквог догађаја који морамо да искористимо најбоље што можемо. Људи из Свјетске бициклистичке уније (UCI) и Европске циклотуристичке уније (UECT) су већ били код нас у посјети, одушевљени су условима, природом и квалитетом ваздуха. Према искуствима са претходних свјетских првенстава, граду домаћину остаће минимално седам, а лако је достижна и цифра од цијелих десет милиона марака - рекао је директор првенства Владимир Куваља.

Он је нагласио да још није дефинисан домаћин догађаја, а да ће то бити урађено до почетка фебруара.

- У току су преговори са Бањалуком која је иницијално пријављена као домаћин, али су заинтересовани и људи који воде Олимпијски центар Јахорина. Биће вожен појединачни и екипни хронометар, друмска трка на 100 и 150 километара. Туризам је можда и најзначајнији дио ове приче, зато морамо да урадимо посао на највишем нивоу како би нам се бициклисти враћали и послије Свјетског првенства - рекао је Куваља.

Увертира главном догађају биће квалификациона трка која је на програму у мају и тада се очекује долазак око 1.000 учесника. Гранфондо свјетско првенство одржава се у неколико дисциплина, а у Српској ће бити одржано у најмасовнијем, друмском бициклизму. Учесници су подијељени по старосним категоријама, а право учешћа имају сви старији од 18 година. Осим оних који се баве бициклизмом аматерски и на нижем нивоу, право учешћа имају и професионалци који нису чланови “Про тур” екипа.

Конгрес 29. јануара

Бициклистичке активности почињу већ крајем јануара када ће у Бањалуци бити одржан изборни конгрес Балканске бициклистичке уније. Стандардни термин трке “Београд - Бањалука” је у априлу, док ће у јуну бити одржана и “Трка кроз Србију”, а план је да ове године крене из Новог Сада, а заврши на Јахорини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана