Бициклисти из цијелог свијета стижу у Источно Сарајево

Д. Р.
Бициклисти из цијелог свијета стижу у Источно Сарајево

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Два бициклистичка догађаја - УЦИ Гран фондо wорлд сериес и УЦИ Гран фондо wорлд цхампионсхипс представљена су у Источном Сарајеву која ће бити одржана у овом граду, а званично је почела са радом канцеларија првенства.

Прва на реду је квалификациона трка за Свјетско првенство која ће бити одржана од 13. до 15. августа, док је централни догађај Свјетско првенство на програму од 5. до 10. октобра. Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ће првенство бити догађај деценије овог мјеста.

- Велика је срећа што су се сви актери укључили. Мислим да ће и Организациони одбор, који ће ускоро бити формиран, са предсједником Милорадом Додиком на челу, показати озбиљност. Мислим да ће на квалитетан начин да стане иза свих активности које треба да одраде ови људи овдје који су техничкој организацији трке - изјавио је Ћосић.

Он је изразио задовољство што су сви нивои власти активно укључени, те што ће трке бити одржане у свим општинама, осим на Сокоцу, јер није могуће организовати због територијалне удаљености.

- На тај начин ћемо промовисати Источно Сарајево у потпуности - оцијенио је Ћосић и додао да ће се побринути да све институције одраде свој дио посла онако како је најбоље.

Додао је да ће у сарадњи са Владом Републике Српске и надлежним предузећима бити уређен стари пут преко Требевића, од Бруса до Јасика.

- Кад се све ово заврши, добро је што ће Источно Сарајево остати на мапи свјетског бициклизма. Квалификационе трке за будућа свјетска првенства ће се одржавати у овдје - рекао је Ћосић и додао да ће то привући велики број људи који ужива у бициклизму.

Директор Свјетског првенства Владимир Куваља рекао је да је до сада пријављено више од 400 учесника из 35 земаља, те да је око десет одсто из Србије, БиХ и Хрватске, а да су остали из других земаља.

- Вјерујем да ће тај број сада расти. Поносан сам што смо успјели да сачувамо да Свјетско првенство у бициклизму остане у Републици Српској - рекао је Куваља и изразио увјерење да ће епидемиолошка ситуација бити добра, те да првенство неће бити одгођено.

Готово све трке како квалификација, тако и Свјетског првенства циљ ће имати на Јахорини, а предсједник Надзорног одбора ОЦ Јахорина Недељко Елек нагласио је да је ово велика ствар за Српску и саму олимпијску љепотицу која је посљедњих година постала препознатљива по бициклизму.

Помоћник министра за спорт у Влади Републике Српске Марио Ђуран рекао је да се ушло у финални дио организације.

- Источно Сарајево, односно Република Српска ће бити центар свијета за спортисте који се баве бициклизмом  - рекао је Ђуран.

Он је захвалио Куваљи, за којег је истакао да је бициклизам у Републици Српској дигао на виши ниво. Предсједник Бициклистичког савеза БиХ Тони Зорић рекао је да ће овај догађај бити од великог значаја за БиХ.

- То је најбоља промоција. Иде све по плану и вјерујем да ћемо БиХ успјети прославити на најбољи начин - рекао је Зорић.

Процјена је да ће учесници догађаја са својом пратњом остварити најмање 25.000 ноћења, па је, осим спортског, туристички и привредни значај изузетно важан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана