Бањалука не заборавља великог шампиона VIDEO

Никола Лучић
Бањалука не заборавља великог шампиона VIDEO

БАЊАЛУКА - Свечаном манифестацијом “Шампионски нокаут”, у организацији ЈУ СЦ Борик и Градске управе, обиљежено је 40 година од освајања титуле првака Европе Маријана Бенеша у полувелтер категорији. На истом мјесту гдје је марта 1979. године легендардни боксер пред препуним “ Бориком” у четвртој рунди нокаутирао Француза Жилбера Коена скупио се велики број Бањалучана који су дошли да се присјете његових шампионских дана.

 - Циљ Бањалуке и СЦ “Борик” је да у наредном периоду организујемо што више оваквих манифестација. Сви желимо да се сјетимо великих спортиста због којих је Бањалука препознатљива у свијету. Први међу њима је наш легендарни боксер Маријан Бенеш. Ово је најбољи начин да нашој дјеци покажемо да људи попут њега треба да им буди идоли. Велику захвалност дугујемо граду Бањалуци, породици Бенеш али и свим радницима СЦ Борик који су се потрудили да ова манифестација буде каква јесте - рекао је директор ЈУ СЦ “Борик” Ненад Талић.

Један од људи који је проводио највише времена са Маријаном био је некадашњи боксер Славије Драган Батар, који се са сјетом присјетио шампионских дана.

- Био сам пријатељ Маријана Бенеша и у рингу и ван ринга. Од када је дошао у Бањалуку па све до задњег дана били смо заједно. У нашем граду врло брзо стекао је пријатеље, а напредак у боксу био је константан. Увијек је штитио слабије, немоћне и помагао коме је могао. Ово је сјајан начин да се присјетимо његовог великог успјеха и из Бањалуке шаљемо предивну слику - изјавио је Батар.

Да је Бенешова титула првака Европе један од највећих успјеха бањалучког спорта свих времена поручио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

- Са нама су вечерас бројне легенде које су се окупиле да поздраве нашег Маријана. Бањалука се сјећа и увијек ће се сјећати једног од својих најцјењенијих људи. Маријан је поред спортских успјеха имао и много других врлина, и био  комплетна личност. Желимо да се присјетимо великих шампиона и мотивишемо нашу омладину да се бави спортом - поручио је Радојичић.

Ћерка легендарног шампиона Жанет Бенеш на емотиван начин захвалила се свима који су дошли да његују сјећање на њеног оца.

- Волио је Бањалуку више од себе и јако сам срећна што га се Бањалука сјећа. Ово је диван начин да се присјетимо његовог великог успјеха - изјавила је Жанет Бенеш.

Присутнима се између осталих обратио и освајач свјетских, европских и олимпијских медаља Тадија Качар, а путем видео бима говорили су Драженко Нинић, Горан Делић и многи други спортисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана