Бањалучки колекционар власник једног од највреднијих комада тканине: Марадона дао Врховцу дрес са посљедњег меча

Синиша Котараш
Бањалучки колекционар власник једног од највреднијих комада тканине: Марадона дао Врховцу дрес са посљедњег меча

БАЊАЛУКА - Најпознатији спортски колекционар са простора бивше Југославије Борис Врховац посједује чак четири дреса Дијега Арманда Марадоне, од којих су три потписана, а посебно вриједан, тренутно један од највреднијих, јесте онај у којем је легендарни “мали зелени” одиграо своју посљедњу утакмицу.

Овај Бањалучанин пуних 14 година је радио као физиотерапеут катарске рукометне репрезентације, тамо се и упознао са српским стручњаком Бором Милутиновићем, којег, не без разлога, сматра другим оцем, а уз његову помоћ успио је да се упозна са многим великанима свјетског спорта. Један од њих је и Марадона, са којим се срео три пута. Посљедњи је био посебно упечатљив.

- Задесио сам се у Дубаију са рукометном репрезентацијом Катара, а како је љекар Ал Васле био наш човјек из Београда, доктор Дејан Јовановић, преко њега сам успио да се увучем на тренинг. Марадона ме препознао и на моје питање може ли да ми поклони неки сувенир рекао је да нема проблема. Тада сам добио његов опроштајни дрес са утакмице Аргентина - Остатак свијета, уз коментар: “Ти ћеш ово чувати боље него ја!” Тада су ме превладале такве емоције да сам почео да плачем и тек сам много касније постао свјестан шта сам добио на поклон - објаснио је Врховац.

У својој колекцији има око 1.000 дресова, а међу њима и четири Марадонина, од којих су три потписана.

- Први дрес, који је, нажалост, реплика, дрес репрезентације Аргентине, купио сам у Дохи када сам сазнао да ће ускоро доћи. Све остало ми је организовао Бора, а моје је било само да се појавим. Истог дана сам имао и прилику да се, само двадесетак минута након дружења са Марадоном, нађем и са Пелеом. И са њим сам се сликао и добио потписан дрес, а за све је опет заслужан Бора - присјећа се Врховац.

Неколико година касније, 2011. године, такође у Катару, поново се срео са Марадоном и тада је добио потписани дрес Наполија.

Као да се знамо годинама

Са посебним пијететом Врховац се осврнуо на контакте са Марадоном.

- Мени је пријатељство са Бором Милутиновићем отворило многа врата, тако да сам могао да сасвим нормално причам са Марадоном. Питао сам га за погодак руком Енглезима и рекао ми је да је то била утакмица која се игра једном у животу. Посебно због тадашњег односа Аргентине и Енглеске и њиховог рата за Фокланде. Наредна два сусрета била су већ много опуштенија. Понашао се као да ме зна од рођења, а такав је био и у сусрету са навијачима, поготово дјецом - присјетио се Борис дружења са Марадоном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана