Бањалучанин Александар Вуковић постао шампион Пољске са Легијом: Ватрогасац дочекао пет минута славе

Милан Зубовић
Бањалучанин Александар Вуковић постао шампион Пољске са Легијом: Ватрогасац дочекао пет минута славе

ВАРШАВА - Два кола прије краја такмичења Бањалучанин на клупи Легије Александар Вуковић стигао је до титуле шампиона Пољске чиме је постао трећа особа у историји клуба из Варшаве који је као фудбалер и тренер стигао до тог трофеја.

Своје тренерску мисију у Легији започео је прије пет година у омладинском погону да би врло брзо био прикључен стручном штабу првог тима као асистент. Два пута био је прелазно рјешење, такозвани ватрогасац, а на почетку сезоне коначно добио прилику да самостално води екипу. Повјерење је у потпуности оправдао освајањем 14. титуле за клуб из главног града Пољске. Побједа од 2:0 против Краковије означила је почетак великог славља огромног броја навијача којих је на стадиону било 5.500 због мјера предострожности, а све се пренијело на улице Варшаве.

- Честитам играчима на титули и захваљујем им што су испунили очекивања и показали како се формира тим. Савршено добро сам знао шта говорим на конференцији након посљедњег меча прошле сезоне. Тада су ме сви зграбили за једну ријеч, али сам сада показао зашто сам то рекао. Наш клуб је урадио оно што смо хтјели. Створили смо тим који је у овој сезони пуно урадио па је достојан сваког дивљења и похвале те сам уживао са играчима. Завршили смо прелазни рок крајем августа и тек тада смо имали играче које смо жељели. Знао сам да овај тим може себи приуштити да игра фудбал као и много мјесеци раније. Мало је људи вјеровало да ћемо, када смо били девети, кренути у правом смјеру. Од јесењег меча са Лехом стабилизовали смо форму и играли као шампиони - рекао је Вуковић који је почетком мјесеца продужио сарадњу до краја јуна 2022. године.

Шампионат Пољске један  је од оних који су настављени међу првима уз мјере предострожности због пандемије.

- Вирус корона био је једино што нас је могло зауставити. Екипа је била у доброј форми чак и послије одмора, али након меча са Пјастом почели смо да се умарамо. Неколико играча борило се са повредама, а неки су пали у форми па су ти фактори утицали на психу. Осјећали смо да више не играмо најбоље што можемо. Морали смо пронаћи пут до срећног краја, а играчи су показали одлучност, карактер и осјетили да је ово најбољи тренутак за затварање шампионата - истакао је Вуковић.

У тренутку прекида првенства били су први на табели што су успјели сачувати до краја.

- Неколико одлука у другом дијелу сезоне током пандемије значило је да ће сезона бити продужена. Никад није лако освојити пољско првенство са Легијом и никада не треба ублажити његову важност. Постоји пуно лажних митова око клуба. Тешко је судити о Легији, ниједна контроверза није ријешена у нашу корист. Већ неколико година утакмице Купа Пољске не играмо код куће, док би број шампионских трофеја требало да буде око 20, иако многи кажу да смо некада били фаворизовани - казао је Вуковић.

Заједно са управом направио је одличан посао и на финансијском плану.

- Поносан сам што смо са спортским директором и скаутима постигли врхунске резултате односно зарадили 20 милиона евра од продаје играча, а при томе смо потрошили три и по милиона на доласке, од којих је на Бартоша Слиша потрошено милион и по. Видјећемо да је ово најбољи новац потрошен у историји клуба. Мање смо трошили на плате фудбалера и особља, а то смо чинили са разлогом што је омогућило клубу да побољша квалитет и вриједност тима. То је вриједно нагласити и та свијест ме држала у напетости до краја ове сезоне - нагласио је Вуковић.

Лига шампиона

Сада их очекује наступ у квалификацијама за Лигу шампиона, а групну фазу играли су само у сезони 2016/17.

- Ако желимо да подигнемо ниво игре, потребна су нам конкретна појачања, односно пет-шест играча на нивоу Филипа Младеновића, што ће учинити да тим направи корак напријед. Без њих нећемо моћи да напредујемо, јер тренутно немамо квалитетне замјене - рекао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана