Aнкета на "Твитеру" запалила фудбалске страсти у региону: Мреже оживјеле мајсторије Ђерића и Здјелара

Синиша Котараш
Aнкета на "Твитеру" запалила фудбалске страсти у региону: Мреже оживјеле мајсторије Ђерића и Здјелара

БАЊАЛУКА - Да фудбалски романтичари из Српске, БиХ, али и шире нису заборавили нека од значајних имена због којих се крајем прошлог и почетком овог вијека долазило на стадионе показала је занимљива анкета покренута на "Твитеру" на тему "ко је највећа фудбалска легенда Републике Српске".

Фудбал је у т­ом периоду заиста био нешто о чему се причало на сваком кораку, трибине много испуњеније него данас, а легенде тог времена Миланко Ђерић и Недо Здјелар који и воде у анкети тврде да се тада играо и много квалитетнији фудбал. Најважнији актери остали су помало затечени када смо их позвали да прокоментаришу виралну популарност, али су поздравили акцију. 

- Мислим да је то одлична ствар и да не треба дозволити да се некадашњи играчи олако забораве. Е, сад, да ли смо нас двојица баш најбољи, није моје да причам, али знам да је у Републици Српској било још много заиста сјајних фудбалера - истакао је Ђерић, играч који је у каријери у дресу Боксита и Славије постигао 154 првенствена поготка.

Слично размишља и шест година старији (54), али и даље активни фудбалер Пламена из Горњег Водичева Недо Здјелар.

- Поздрављам све акције којима је циљ да се подсјете на то вријеме које је било и тешко и лијепо. Наравно, драго ми је да сам у конкуренцији и да ме љубитељи фудбала нису заборавили. Мислим да би можда требало размислити и о покретању неке званичне акције у том смислу - поручио је Здјелар.

И док вихорни нападач још не помишља да скине копачке, иако је упловио и у тренерске воде учећи најмлађе фудбалере Партизана из Костајнице, Ђерић је давно отишао из фудбала.

- Нисам фудбалски радник већ неких пет или шест година. Али још редовно идем на утакмице, најчешће гледам Славију. Међутим, како сада играју, бојим се да ће се и то прориједити - поручио је Ђерић.

Иако је прошло релативно мало времена од њиховог силаска са велике сцене до данас, многе ствари су се промијениле.

- Мислим да је онда било много више квалитетнијег фудбала него сада. Било је више играча у млађим категоријама, сви су једва чекали да заиграју за први тим, конкуренција је била јака и то не само у неким клубовима, него у свим. Иако новца није било, играло се из љубави. Сада га чини ми се има више, али недостаје љубав - сматра Ђерић.

Говорећи о фудбалерима који су тада играли широм Српске и један и други тврде да је правих зналаца било у свим клубовима па је и лига самим тим била квалитетнија.

- Било је тада баш много добрих играча, и то не само у Борцу, Раднику или Славији, већ и клубовима који сада таворе у нижем рангу, попут Леотара, Рудара из Угљевика, Гласинца, Боксита из Милића и многих других. Мислим да је ондашња Прва лига РС била јача него садашња Премијер лига БиХ - тврди Здјелар.

"Мали" Ђурић

Говорећи о мајсторима у копачкама, који данас воде главну ријеч на теренима у Српској и БиХ, Недо Здјелар је издвојио једног играча.

- Мали Ђурић из Радника је велики мајстор - рекао је Здјелар.

На нашу опаску да капитен Бијељинаца гази већ 38. годину Здјелар је одговорио да правим мајсторима године не значе ништа.

- То је тип играча због којег публика долази на стадион. Умјетник са лоптом - закључио је Здјелар.

 

Занимљиву анкету која нас је вратила у вријеме кад се једва чекао викенд можете пратити  О В Д Ј Е

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана