Амерички кошаркаш појачао редове прволигаша Републике Српске: Са Флориде на Романију

Милан Зубовић
Амерички кошаркаш појачао редове прволигаша Републике Српске: Са Флориде на Романију

СОКОЛАЦ - Долазак Ника Стротера у редове Сокоца прошао је “испод радара” јавности, а сигурно је да ће његово име бити дуго спомињано из посебног разлога.

Наиме, Стротер је први тамнопути Американац који ће заиграти у Првој кошаркашкој лиги Републике Српске, а самим тим и у клубу са Романије. Стиже са Универзитета Сент Томас који се налази на Флориди и ријеч је о љеворуком играчу који са својих 192 цм висине покрива позицију бека, а у сезони 2019 - 2020 просјечно је биљежио 6,4 поена, 1,8 асистенција и 3,8 скокова по мечу. Њему ће ово бити први ангажман у Европи.

- Стротер стиже 18. јануара када има лет из САД за Европу, а сарадњу смо успоставили преко наших спортских пријатеља из једне агенције која заступа америчке играче и налази им ангажмане у Европи. Стротер је био жеља једног клуба из АБА лиге, али је то пропало па смо ми ускочили и договорили се са њим. По до сада виђеном очекујемо да нам буде од велике користи у наставку првенства - рекао је тренер Сокоца Томислав Тамбурић.

Соколац није први клуб из Српске који је у своје редове довео америчког кошаркаша јер су то раније чинили Борац, Игокеа, Братунац, Радник... мада су они то радили док су били чланови Лиге БиХ. За очекивати је да се у наредном периоду још неки прволигаш одлучи на исти или сличан потез, а од ове сезоне Кошаркашки савез Републике Српске повећао је број страних кошаркаша са два на три. Под страним кошаркашем сматра се сваки играч који нема држављанство БиХ. Према ријечима Тамбурића ангажовали су много јефтинијег играча у односу на домаћег који има исти кошаркашки квалитет и знање.

- Наш нови члан стиже са Флориде и играо је Д1 колеџ дивизију и завршио је економију. Њему је битно да започне каријеру у Европи и да му ово буде одскочна даска за даље док уједно кад заигра за неки професионални клуб може да потражује и нека новчана средства од синдикалних кошаркашких организација у САД. Знам случај једног Американца који је играо у БиХ за 150 евра, а сљедеће сезоне у Пољској је зарађивао 5000 евра мјесечно па многи играчи желе да се пробију на тај начин. Он нас неће много коштати, а морали смо да ангажујемо појачање јер смо се растали са Немањом Станковићем и Игором Бојовићем које више нисмо могли плаћати јер није усвојен буџет општине Соколац која нам највише помаже. Уједно, на позајмицу је стигао и Павле Тупањанин из Леотара - истакао је Тамбурић.

Први дио сезоне Прве лиге Републике Српске Соколац је завршио на шестом мјесту са скором од седам побједа и четири пораза. Други дио сезоне кренуће 22. јануара.

- Наш циљ је једноставан - желимо да изборимо наступ у плеј-офу - додао је Тамбурић.

Пут за Флориду

Док ће Стротер Флориду замијенити Сокоцем двојица младића из овог мјеста са Романије кренуће у супротном смјеру. Браћа Марко и Филип Зелић рођени 2004. године заиграће кошарку на једном колеџу на Флориди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана