Аматерски клуб Клис: Играју за сендвич и детерџент

nezavisne.com
Аматерски клуб Клис: Играју за сендвич и детерџент

Наши фудбалери немају премија, играју за 100, највише 200 КМ, што им је довољно да купе сендвич и сок када смо на гостовању или детерџент да оперу опрему, овако предсједник Ахмо Миљевић почиње причу о Фудбалском клубу Клис.

Каже да је за њих свака утакмица, побједа, помак на табели или пласман у наредни круг такмичења велики успјех и подвиг. Спортски колектив из Бутуровић поља, мјеста у општини Коњиц које према попису из 2013. године броји свега 354 становника, овосезонска је сензација Купа Босне и Херцеговине. И док су бројни фаворити и премијерлигаши већ одавно окончали борбу за трофеј у најмасовнијем такмичењу, Клис је дошао на корак од пласмана у полуфинале. У првој четвртфиналној утакмици играној у Великој Обарској против Слоге из Горњег Црњелова, чланови Друге лиге Федерације БиХ - Група Југ одиграли су неријешено 1:1.

“То је велики резултат за нас. И више смо него задовољни јер нисмо очекивали да ћемо дати гол, а камоли ремизирати. Заправо, прије свега нисмо ништа очекивали у такмичењу у којем су неки од великих бх. клубова, а направили смо сензацију”, рекао је Миљевић и додао:

“За нас је сензација свака утакмица, свака побједа, гол... Кажем то јер екипу чине играчи који су готово сви у радном односу. Често нам се деси да смо десетковани управо због радних обавеза фудбалера. Иако имамо разумијевање њихових послодаваца, понекад је објективно теже уклопити радне обавезе и слободне дане од тога да изборимо добар резултат.” 

Тврди да егзистирају захваљујући ентузијазму људи из овог малог мјеста. Сви у клубу раде прије свега из љубави, а не из материјалне добити која је само симболична, да покрије основне трошкове играча.

“Наш буџет је скроман. Сакупљамо новац сви. Играчи, Управа, навијачи, мјештани... То је неких 100.000 годишње. Од тога покривамо трошкове путовања на гостовања, тренинге омладинаца, котизације, трошкове суђења и остале сличне потребе. Играчи играју без плата. Добију неких 100 до 200 КМ мјесечно да могу покрити основне трошкове, односно да не буду на губитку. То је новац који им служи, рецимо, за сендвиче или сок када идемо на гостовања или да купе детерџент за прање опреме”, појашњава Миљевић.

Све се своди на аматеризам, па тако и у Управи сједе људи којима то није примаран посао.

“Ми немамо премије и велика обећања за наше играче. Ми смо сви аматери. У Управи су махом пензионери или људи који су засполени па својим ангажманом помажу када могу. Окупља нас ентузијазам и љубав према спорту”, казао је Миљевић.

О дометима крајњим како у Другој лиги ФБиХ, тако и у Купу, не могу говорити.

“Реванш четвртфинала је 13. марта. То ће бити празник фудбала у нашем мјесту и за наше навијаче, који су нас подржали и у Великој Обарској. Тешко је причати о нашим дометима. Ми једноставно уживамо у тренутку који се дешава”, закључио је Миљевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана