Александар Војновић, фудбалер Бораца: Биће 2:0, научили смо из грешака

Дарко Пашагић
Александар Војновић, фудбалер Бораца: Биће 2:0, научили смо из грешака

БАЊАЛУКА - Фудбалери Борца ће трећу годину заредом играти на европској клупској сцени, а један од ријетких, који је и у претходне двије сезоне носио црвено-плави дрес Александар Војновић се нада да би се ове године могао направити искорак.

У осму европску одисеју Борац креће сутра у 18 часова, када ће на стадиону “Др Милан Јелић” у Модричи у првом колу квалификација за Лигу Европе угостити Б36 Торшавн са Фарских острва.

- У овом двомечу смо благи фаворити, али је сигурно да нам нико неће поклонити пролаз даље. Добро смо анализирали противника, који је усред сезоне и то је њихова блага предност. С друге стране, њима ће бити тешко играти по високој температури. Иако ћемо играти у Модричи, очекујем пун стадион, велику подршку са трибина и ако бих морао да прогнозирам резултат, рекао бих да ћемо побиједити са 2:0 - рекао је Војновић.

У претходне двије сезоне сакупио је са Борцем шест наступа на европској сцени и уколико Борац прескочи прву препреку, тај број би могао постати и двоцифрен.

- Убијеђен сам да ће тако и бити. Вјерујем да можемо до другог кола уз максималан ангажман сваког појединца на терену. А онда и сљедећа препрека није непремостива, јер идемо на побједника дуела Фола Еш из Луксембурга и Тре Пенеа из Сан Марина. Међутим, о томе сада нико од нас не размишља. У мислима је само првих 90 минута против Фарана - нагласио је Војновић.

У сезони 2020/21. Борац је као четвртопласирани у Премијер лиги обезбиједио пласман у квалификације за Лигу Европе. Због пандемије вируса корона у квалификацијама је игран само један сусрет, а вољом жријеба у првом колу Бањалучани су били домаћини Сутјесци из Никшића коју су савладали са 1:0 голом Стојана Врањеша и тако су послије 45 година поста обезбиједили пролаз у наредну рунду. И у другом колу игран је један меч, а Борац је поново био домаћин, овог пута португалском Рио Авеу. Бањалучани су се храбро носили против фаворизованог ривала све до самог финиша сусрета, а онда су практично у судијској надокнади примили два поготка и тако завршили своју шесту европску одисеју. У прошлој сезони Борац је као првак БиХ играо квалификације за Лигу шампиона. Ривал у првом колу био је Клуж, а први меч у Румунији завршен је побједом домаћина од 3:1. У реванш је било 2:0 за Борац, али за великана из Платонове био је кобан продужетак у којем су гости постигли погодак и прошли даље. Тако је Борац постао прва екипа која је елиминисана из даљег такмичења послије увођења правила да се укине предност гола у гостима. Послије елиминације из Лиге шампиона “црвено-плави” су играли у другом колу квалификација за Лигу конференције, гдје су елиминисани од Линфилда. Иако су можда важили и за благог фаворита, фудбалери Борца су доживјели дебакл у Сјеверној Ирској (0:4) и послије 0:0 у реваншу завршили су још једну европску епизоду.

- Научили смо много из претходних грешака. Трећу годину заредом смо у Европи и сигурно је да смо много искуснији него тада. Прије двије сезоне елиминисани смо од Рио Авеа зато што смо остали без снаге у финишу сусрета, прошле године смо примили гол против Клужа при крају другог продужетка и из свега тога смо извукли поуке. Сигуран сам да ће овог пута бити знатно боље - додао је Војновић.

Први европски наступ Борац је изборио као финалиста Купа Југославије 1974. године. Бањалучани су тада у финалу поражени од Хајдука са 0:1, а Сплићани су на крају сезоне постали и шампиони, што је значило да ће “црвено-плави” наступити у Купу побједника купова. Европску премијеру Бањалучани су имали 17. септембра 1975. године, када је на Градском стадиону гостовао Римеланж. Иако је било јасно да су домаћини велики фаворити против аматера из Луксембурга, нико није очекивао да ће их у првом мечу топредовати са чак девет голова у мрежи уз маестралну партију Мухамеда Ибрахимбеговића Фишера који је постигао пет голова. Борац је и у реваншу пружио одличну партију и славио на гостовању са 5:1. У другом колу чекао их је тада један од најбољих европских клубова, белгијски Андерлехт. У првом мечу пораз у Бриселу 0:3, а у реваншу Пирова побједа од 1:0 и елиминација из даљег такмичења. Те сезоне Андерлехт је постао освајач Купа побједника купова, а остало је забиљежено да је једини пораз у цијелом такмичењу доживио од Борца.

Борац је у сезони 1987/88. освојио Куп Југославије послије неочекиване побједе над Црвеном звездом у финалу од 1:0, а ривал у првом колу КПК био је представник Совјетског Савеза Металист из Харкова. У првом сусрету одиграном 7. септембра 1988. године на Градском стадиону Борац је савладао представника Совјетског Савеза са 2:0. Сви су очекивали да се у реваншу може изборити пласман у друго коло, али је услиједио висок пораз, 0:4 и пласман у наредну рунду такмичења остао је сан.

На сљедећи пласман Борца у Европу чекало се пуне 22 године, а тада је Борац 2010. као побједник Купа БиХ изборио пласман у друго коло квалификација за Лигу Европе, гдје му је ривал била Лозана. Минималан пораз у Швајцарској, 0:1 и 1:1 у реваншу били су недовољни да се учини корак даље. Наредне сезоне Бањалучани су као прваци БиХ играли у другом колу квалификација за Лигу шампиона, гдје су елиминисани од Макабија из Хаифе. У првом сусрету у Израелу било је 5:1 за домаћина, а у реваншу Пирова побједа Бањалучана од 3:2. Наредне сезоне Борац је био трећи у Премијер лиги БиХ, што му је било довољно да трећу годину заредом избори пласман на међународну сцену, а противник у првом колу квалификација за Лигу Европе био је Челик из Никшића. На Градском стадиону било је 2:2, у реваншу 1:1 и због више голова у гостима Црногорци су прошли даље.

Митропа куп

Фудбалери Борца су у јеку ратних дешавања 1992. године били учесници незваничног европског такмичења Митропа купа у којем су наступили представници средњоевропских земаља и из италијанског града Фођа, гдје је одигран турнир, кући су се вратили са побједничким пехаром. Бањалучани су у полуфиналном окршају одиграном 27. маја савладали домаћина Фођу послије бољег извођења пенала са 6:4 (2:2), а у финалу одиграном два дана касније били су бољи од мађарског Вашуташа. Интересантно је да су и у окршају за пехар славили послије бољег извођења пенала са 6:4 (1:1).

Сви европски наступи

Сезона 1975/76.

Куп побједника Купова

Прво коло

Борац - Римеланж 9:0, 5:1

Друго коло

Андерлехт - Борац 3:0, 0:1

 

Сезона 1988/89.

Куп побједника купова

Прво коло

Борац - Металист Харков 2:0, 0:4

 

Сезона 2010/11.

Лига Европе

Друго коло квалификација

Лозана - Борац 1:0, 1:1

 

Сезона 2011/12.

Лига шампиона

Друго коло квалификација

Макаби Хаифа - Борац 5:1, 2:3

 

Сезона 2012/13.

Лига Европе

Прво коло квалификација

Борац - Челик Никшић 2:2, 1:1

 

Сезона 2020/21.

Лига Европе

Прво коло квалификација

Борац - Сутјеска 1:0

Друго коло квалификација

Борац - Рио Аве 0:2

 

Сезона 2021/22.

Лига шампиона

Прво коло квалификација

Клуж - Борац 3:1, 0:2 (послије продужетака 1:2)

Лига конференције

Друго коло квалификација

Линфилд - Борац 4:0, 0:0

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана