Алекса Аврамовић, српски репрезентативац и члан Партизана, за “Глас Српске”: Прозори праве колапс у глави

Милан Зубовић
Алекса Аврамовић, српски репрезентативац и члан Партизана, за “Глас Српске”: Прозори праве колапс у глави

ЛАКТАШИ - Алекса Аврамовић један је од ријетких момака који не знају и не могу да одбију позив у кошаркашку репрезентацију Србије.

Плејмејкер Партизана протеклих година био је најстандарднији члан “орлова” који је одиграо скоро све утакмице код све три селектора у тешком систему квалификационих прозора, који су конципирани тако да играчи највише испаштају. Мало времена за тренинге, дуга путовања, двије утакмице узму данак и код оних искусних, а међу њима је и Аврамовић, којег још боли скорашњи пораз од Белгије. Ипак, генерално је задовољан издањем екипе у два меча под вођством Светислава Пешића.

- Био сам јако уморан и по повратку у Партизан питао сам тренера да ми да одмор након свега. Изгубили смо само последњих пет минута против Белгије које смо лоше одиграли и допустили да преокрену резултат и победе. Ипак, задовољан сам како смо играли у репрезентацији јер је јако кратак временски период за прилагођавање са мало тренинга, а много информација па настане колапс у глави - изјавио је Аврамовић за “Глас Српске”.

И поред свих проблема којима је оптерећена због изостанка најбољих играча, нагласио је да репрезентација напредује.

- Играм плејмејкера и у клубу и репрезентацији па знам неке систем, односно како треба да приступим. Систем је потпуно нов са новим селектором. Све се ради у веома кратком временском периоду, али дижемо се као репрезентација - истакао је Аврамовић.

Након три сезоне у Италији и двије у Шпанији вратио се у Србију те из прве руке упознао са начином игре у АБА лиги.

- Поредећи АБА лигу са АЦБ лигом, шпанска лига је много квалитетнија у смислу талента, док се овде игра доста чвршће и утакмице су на мали број поена. У АЦБ лиги нападачи су у предности зато што су заштићени када нападају кош. Иду јако да добију фаул, што овде није случај. Игра се тврдо и јако, али свако ко зна да игра кошарку може да игра у АЦБ лиги, АБА лиги па чак и Евролиги - рекао је Аврамовић.

Повратак у Србију представљао је искорак у каријери, јер је Партизан склопио тим способан да се бори за висок пласман у АБА лиги и Еврокупу.

- Имамо 13 победа и само два пораза, играмо добру кошарку, простора за напредак има на претек, и то офанзивно, док дефанзивно немамо велике киксеве. Деси се понеки, али, генерално, играмо добру одбрану. После утакмице са Црвеном звездом знали смо да нас чека паклен распоред и нисмо изгубили ниједну утакмицу, а ту мислим на Будућност и Игокеу те Лиеткабели, док сада треба да победимо у свакој утакмици. Чекају нас тешке утакмице у мини-циклусу против Метрополитана и Цедевита Олимпије код куће мада смо на правом путу - нагласио је Аврамовић.

Заједно са саиграчима преживио је тешко гостовање Игокее у десетом колу АБА лиге.

- Знали смо да нас чека тешко гостовање јер је Игокеа добила Звезду овде и нису имали ниједан кикс, а само их је победила Цедевита Олимпија. Знали смо да овде падају велики тимови и замало да међу њима будемо и ми. Имали смо прибраност на крају и одговор на њихову комбиновану одбрану која је била сјајна. Подигли смо ниво наше одбране у другом полувремену, примили само 33 поена, од чега неколико јефтиних, али одбрана је била изузетна. Мало сам био нервозан, али сам подигао енергију, одиграо добру одбрану и мислим да сам неким својим приступом повукао остале да добијемо - казао је Аврамовић.

Иако су током треће четвртине губили са 14 поена разлике, плејмејкер београдског тима вјеровао је у побједу.

- Нису нас изненадили ничим. Једноставно, лоше смо ушли у утакмицу и били јако нервозни. Волера смо неколико пута оставили самог па му се отворио шут, што је он знао да искористи. Знао сам да он све зна да казни јер смо заједно играли у Варезеу и један је од бољих са којима сам играо. После смо га зауставили и није имао те шутеве, сем тог последњег који је био нека наша грешка. Промашио је и мислим да смо заслужено славили - додао је Аврамовић.

Публика је била шести играч Партизана у препуној дворани и дефинитивно му дала снагу да се врати из минуса.

- Захвалио бих публици која је дошла у великом броју да нас подржи. Знали смо да ће нас дочекати домаћински и било је прелепо - закључио је Аврамовић.

Први пут у Лакташима

Аврамовић је први пут био гост Лакташа, а и раније је играо утакмицу на тлу Републике Српске.

- Као члан чачанског Борца и селекције КЛС био сам у Бијељини 2015. године на кошаркашком сабору, што ми је остало у неком посебном сећању - рекао је Аврамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана