АБА постаје бесмислена

Г.С.
АБА постаје бесмислена

БАРСЕЛОНА - Руководство кошаркашке Евролиге, са Ђордијем Бертомеуом на челу, предузело је прве кораке ка потпуном затварању овог такмичења од сезоне 2023-24, преноси “Мундо депортиво”.

Како наводи овај угледни шпански лист, идеја је да клубови који започну такмичење 2023. имају загарантована мјеста, као и да неће постајати могућност уласка нових тимова у Евролигу, чак ни кроз такмичење у Еврокупу. То би била приватна лига, по угледу на НБА, у којој би неки нови клуб евентуално могао да заигра само на основу специјалне позивнице, као замјена за неког од постојећих учесника усљед евентуалних финансијских потешкоћа. Овакав систем организације у потпуности је супротан концепту ФИБА и жељама националних лига, које имају за циљ да такмичарски резултат буде основ за учешће у еврокуповима. То даље значи да национална и регионална такмичења у потпуности губе свој смисао и да ће клубови играти само за престиж, а никада неће имати могућност одмјеравања снага са најбољим тимовима Европе. Међу њима је и АБА лига, која ће изгубити свој спортски критеријум, а поред ње, ту је још и ВТБ (екс-СССР лига), као и национална такмичења Њемачке, Француске и Шпаније.

- Овај пројекат представља фронтални обрачун са ФИБА и националним лигама. Лиге и њихови нелиценцирани тимови у посљедње двије деценије могли су да виде како их је прогресивно затварање Евролиге економски задавило, чинећи их мање атрактивним, мање привлачним спонзорима и другим финансијерима - пише каталонски спортски дневник.

Остаје да се види каква ће бити политичка реакција Европске уније на помисао реализације овог пројекта и њених земаља чланица, које су биле веома оштро супротстављене идеји о покретању Суперлиге у фудбалу.

Ђорди Бертомеу био је приморан да напусти систем такмичења који је покушао да наметне, а који је предвиђао све затворенију Евролигу, са системом промовисања и испадања из друге дивизије која би била Еврокуп. Ова формула се неће остварити због побуне доброг дијела клубова који су прије неколико седмица пријетили да ће га смијенити ако им не дозволи да директно одлучују о управљању, на шта је он пристао. Један од захтјева клубова је да се елиминише Еврокуп, који кошта око седам милиона, а приходује мање од три милиона евра. Тимови вјерују да би новац који би био уштеђен гашењем другог такмичења ЕЦА (комерцијална имовина Евролиге) могли сами да подијеле како би побољшали свој финансијски положај. Шпански лист не искључује могућност да Бертомеу сада искористи Еврокуп као улог у преговорима о миру са ФИБА.

Учесници

Власници Евролиге тренутно су 11 клубова: Реал Мадрид, Барселона, Басконија, Ефес, Фенербахче, Олимпијакос, Панатинаикос, ЦСКА, Макаби, Жалгирис и Армани, а ускоро би ова листа требало да буде проширена Бајерном и Асвелом. Поред ових 13 клубова, наредне сезоне у Евролиги такмичиће се још Монако и Уникс као финалисти Еврокупа, Алба која је добила специјалну двогодишњу позивницу, шампион АБА лиге и још један тим са специјалном позивницом, а то би највероватније требало да буде Зенит из Санкт Петербурга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана