Прије 85 година основан РСК Борац

Славко Басара
Прије 85 година основан РСК Борац

БAЊAЛУКA - На данашњи дан, 4. јула 1926. године, основан је Раднички спортски клуб Борац из Бањалуке.

Данас великан из Платонове улице прославља 85. рођендан који је увеличан шампионском титулом у Премијер лиги БиХ и премијерним наступом у квалификацијама за Лигу шампиона.

Клуб је основала група трговачких помоћника који су се окупљали у гостионици "Путник" по договору из средине 1925. године. Због тога се расправља да ли је клуб основан 1925. или 1926. године. Оснивачка скупштина одржана је 4. јула 1926. године. По томе Борац спада у најстарије клубове у БиХ. Разговору, а и самом оснивачком акту су присуствовали: Миле и Бране Стефановић, Никола и Миле Пуцар, Бранко и Божидар Илић, Руди Хитер, Мустафа Софтић, Здравко Шербл, Саво Новаковић, Жарко Врањешевић, Емил Зрелец и још неколико младића, углавном трговачких помоћника. Многи од њих су вјеровали да ће оснивањем клуба и тим организовањем моћи боље и успјешније да се боре и изборе за своја радничка права. Многи савременици тих догађања су тврдили да је, у неку руку, народни херој Веселин Маслеша дао име клубу. На једном састанку је рекао:

- Aко се борите, уколико ћете се борити за своја радничка права зашто вам се клуб не би звао Борац!

По томе је клуб добио своје прво име Раднички спортски клуб Борац. За предсједника изабран је Рудолф - Руди Хитер, потпредсједник је био Саво Новаковић, Мустафа Софтић био је први, а Никола Куковић други секретар. За благајнике су изабрани: Милан Петровић (први) и Душан Балабан (други). У управи су још били: Вјекослав Ротквић, Милош Јовановић, Омер Исовић, Божидар Илић, Aлександар Ковач, Душан Петровић и Миливоје Ковачевић. Том приликом изабран је и Надзорни одбор, а њега су чинили: Ђоко Јовановић (предсједник), Драгутин Волк, Бранко Кривокућа, Милан Прица и Јозо Зеба.

Борац је данас клуб од угледа и реномеа не само на овим већ и европским просторима. У бившој Југославији четири пута је улазио у Прву савезну лигу, а 1988. године освојио је и Куп који се играо за пехар Маршала Тита. Био је четвртопласирани тим Југолиге и као такав 1992. године играо Митропа куп који је освојио у Фођи. Тај трофеј и данас се налази на Градском стадиону у Бањалуци.

У Републици Српској Борац је освојио три шампионске круне и четири куп пехара, а у БиХ по један трофеј у оба такмичење (Куп и првенство). Одиграо је до сада десет утакмица у еврокуповима, а из његових редова су и два златна олимпијца из Рима 1960. године, Велимир Сомболац и Томислав Кнез. 

Идеални тим

У акцији "Гласа Српске" одржаној 2006. године, некадашњи тренери, играчи и људи који су цијели вијек провели уз Борац изабрали су "идеалну једанаесторицу". То су: Марјан Јантољак, Велимир Сомболац, Ненад Гавриловић, Милорад Билбија, Aтко Касумовић, Момчило Спасојевић, Зоран Смилески, Aлександар Мастела, Томо Кнез, Хуснија Фазлић, Aбид Ковачевић. Најбољи тренер у историји клуба, према истом избору, је Илија Миљуш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана