Петорица странаца на друголигашким теренима у Српској

Б. Радуловић, И. Станишић
Петорица странаца на друголигашким теренима у Српској

Бањалука - Иако не спадају међу квалитетније, двије Друге лиге Републике Српске очигледно су постале веома интересантне за неафирмисане играче из других земаља, јер тренутно у њима наступа пет фудбалера и то са три различита континента.

Дебитантски наступ у дресу Жупе Суперпетрол у суботу су имала тројица играча из Гане: Мартеј Нино Џаспер, Агеман Кваме Осеи и Џорџ Овусу. Одиграли су свих 90 минута, били међу најбољим на терену, али нису успјели да донесу славље свом тиму над Борцем из Козарске Дубице, јер је сусрет завршен неријешено, 2:2.

- Први пут у историји клуба дугој 35 година дрес су носила тројица тамнопутих играча, који су дошли у Европу са намјером да направе каријеру. Све тројица су оставила повољан утисак, а посебно сам задовољан издањем Џаспера, који игра задњег везног. Вјерујем да ће нам у преосталих пет јесењих кола бити од користи како бисмо остварили планирани бодовни салдо - нагласио је тренер Жупе Суперпетрол Љубиша Врховац.

Контакт са играчима из Гане остварен је зимус, у припремном периоду, када је друголигаш из Милосаваца гостовао у Чешкој. Сада су створени услови да они стигну у жупљанску равницу на десној страни Врбаса.

- Овдје смо лијепо примљени. Људи су сусретљиви и срдачни, па је на мени и двојици другара да оправдамо очекивања клуба и ове средине. Уз тренинге, много радимо и на учењу српског језика и српске историје - рекао је Џаспер.

Тројка из Гане потиче из Академије фудбала ФК Четах из те земље, а у Европу су дошли у жељи за афирмацијом. Њихов другар Кристијан Атсу већ је стигао у редове лондонског Челзија, одакле је позајмљен Евертону, па и они сањају да направе нешто слично као он. Октобарска појачања Жупе не крију да желе да се наметну и наставе каријеру у неком познатијем европском клубу. Млађи су од 21 године, са израженим талентом, па је искључиво на њима да успију у својим амбицијама.

У дресу некадашњег премијерлигаша БиХ, а сада члана Друге лиге, група исток, Рудара из Угљевика наступа Аустралијанац Закари Варнефорд, који игра на позицији задњег везног. Стигао је посредством агента Жељка Марића и већ послије неколико тренинга показао да је фанатични заљубљеник у фудбал, одлучан да испуни све замисли и задатке које му налажу.

- Потичем из породице гдје се фудбал не прати, ни медијски. Међутим, опредијелио сам се за овај спорт и жеља ми је био долазак у Европу. Највећи разлог за то је што у Сиднеју, гдје сам рођен, постоји школа фудбала у власништву некадашњег играча ОФК Београда, Цириха и Динама Душана Пураћа. Изданак сам његове школе с препоруком да већу афирмацију тражим на континенту фудбала - рекао је Варнефорд.

Презадовољан је оним што је до сада видио у Угљевику.

- Рудар у својој школи има добру селекцију играча и вјерујем да овдје могу да напредујем. Одговора ми и што сам се нашао у малој средини, која ме одлично примила, а овдашњи људи су скромни и племенити. Сви ми стоје на услузи и пружају сваку помоћ у превазилажењу кризе. Схватите ме, млад сам и далеко од свог дома. Ухвати ме носталгија за Сиднејом, али опредијелио сам се за фудбал. Желим да будем професионалац у Европи. Све зависи од мене, а ако је тако, онда сам увјерен ћу бити успјешан фудбалер - рекао је Варнедорф.

Члан Локомотиве из Брчког од почетка сезоне је Јанг Вен Ђије. Кинез је показао да је велико појачање за лидера друголигашког истока, пошто је на седам мечева постигао шест голова и имао једну асистенцију. Он је до сада наступао за Бангкок са Тајланда, има 24 године и вјерује да ће добити шансу да се докаже и у Премијер лиги БиХ.

- Одлично су ме примили у клубу, кренувши од управе па до саиграча и публике. Када изађем у град, сви ме познају и срдачно ме поздрављају. Захвалан сам им на томе и настојим да им се одужим на терену головима и асистенцијама - закључио је увијек насмијани Вен Ђије, за којег је интересовање показао и један премијерлигашки клуб.

Трећа срећа

Члан Локомотиве Јан Вен Ђије тек је из трећег пута успио да у БиХ постане фудбалер.

- Два пута су административни проблеми били узрок што нисам могао да играм и покажем своје квалитете. Сада је то све коначно ријешено и од ове сезоне играм стандардно - рекао је Јанг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана