Жарко Паспаљ: "Орловима" треба странац

Приредио: Дејан Кондић
Жарко Паспаљ: "Орловима" треба странац

БЕОГРАД - Некадашњи кошаркашки репрезентативац Југославије Жарко Паспаљ није задовољан тренутном ситуацијом у којој се налази селекција Србије.

"Орлови" већ 20 година чекају злато са великих такмичења, а као дугорочно рјешење Паспаљ види ангажовање странца у националном тиму. Све чешће се о овој проблематици расправља у највишим кошаркашким круговима, али су одговорни у Кошаркашком савезу Србије, као и досадашњи селектори, били против те идеје. Међу селекцијама које се, бар на предстојећем Евробаскету, неће ослањати на страну памет, уз Србију, налазе се још Чешка, Естонија, Финска, Француска, Грузија, Њемачка, Италија, Литванија, Холандија и Украјина.

- Потребан нам је квалитетан странац, који може да направи разлику. Да смо га имали, можда би освојили на неком такмичењу и злато уместо сребра. Мислим да нам је потребан на позицији четири, која је критична за нас. Међутим, ми ту карту нисмо искористили. Имате пример у женској репрезентацији, где смо остварили неколико сјајних резултата са страним играчицама. И нико није рекао да су оне освојиле медаљу, већ репрезентација Србије - погодио је Паспаљ у срж проблема.

Он је као примјер навео актуелног шампиона Европе Словенију. Поред тандема Драгић - Дончић, међу најзаслужнијима за титулу 2017. године био је амерички крилни центар Зек Рендолф. "Змајчеки" ће и на предстојећем Евробаскету имати натурализованог играча у још једном Американцу Мајку Тобију.

- Имате сјајан пример у Словенији, која је дошла до историјских резултата уз помоћ странаца. Ситуација је озбиљна и мора што пре да се реагује. Резултати репрезентације су директно повезани са интересовањем деце за кошарку у Србији - истакао је Паспаљ.

Од посљедњих 13 медаља Србија је освојила укупно четири на великим такмичењима, све четири сребрне, а неизвјестан је и пласман тима Светислава Пешића на Свјетско првенство 2023. године.

- Ствари нису добре већ неко време, а Душан Ивковић је о проблемима говорио пре 15 година. Начин на који смо ми радили више не постоји. Ми смо земља кошарке, али питање је у ком правцу идемо - рекао је Паспаљ.

Некадашњи ас Будућности, Партизана, Сан Антонио Спарса, Олимпијакоса, Панатинаикоса и Киндера подсјетио је на неуспјехе у посљедње вријеме.

- Нисмо отишли на Олимпијске игре у Токију. Сада је под великим упитником одлазак на наредно Светско првенство, а плашим се да ће бити веома тешко да будемо и на Олимпијским играма у Паризу. Ништа се не дешава преко ноћи - закључио је Паспаљ.

Занимљива ситуација је у региону. Будући да, према правилима, само један натурализовани кошаркаш може да игра у тиму, БиХ ће бити пред дилемом да ли да се одлучи за крилног центра Детроита Луку Гарзу, рођеног у Вашингтону, али који с мајчине стране има коријене у БиХ, или за Џона Роберсона, плејмејкера турске Манисе.

Послије одласка Дина Рађе са мјеста предсједника Стручног савјета, Кошаркашки савез Хрватске одлучио је да се врати старој пракси и натурализује странца. Одлучено је да то буде 27-годишњи амерички плејмејкер Џејлен Смит, нови играч Фенербахчеа.

Од свих учесника, кроз историју само Литванија, Француска, Естонија и Србија никад нису користиле услуге натурализованих играча. Ако се узме у обзир да је Игнас Браздеикис, новопечени репрезентативац Литваније и члан Жалгириса, играо за млађе категорије Канаде, у коју се са породицом преселио као трогодишњак, онда су се заправо само "орлови", Французи и Естонци увијек ослањали на сопствене снаге.

Пешић није против

Селектор Србије Светислав Пешић каже да није против странаца у репрезентацији, али и додаје да постоје два критеријума - квалитет и жеља да се игра за репрезентацију.

- Ми нисмо против странаца, живимо у слободном, глобалном свету. Ако задовољава квалитетом, зашто не бисмо имали неког - недавно је рекао Пешић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана