Вучић: Чекаћемо да реагује НАТО, ако не реаговаће Србија

Танјуг
Вучић: Чекаћемо да реагује НАТО, ако не реаговаће Србија

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић указао је вечерас да је упутио недвосмислену поруку НАТО да ће Србија, ако алијанса не буде реаговала ако дође до погрома над Србима на КиМ, реаговати.

Вучић је, у емисији „Хит твит“ Пинк телевизије, рекао је да је Србија само подигла готовост Војске, да није ушла на територију КиМ, не зато што га сматра својом територијом, већ што Кумановским споразумом и свим одлукама које су услиједиле послије, закључно са отаврањем административних прелаза, на то нема право.

„Ми смо и поред тога рекли недвосмислено, а то сам поновио и генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергом да нашим трупама нећемо улазити на Косово и Метохију, јер нећемо да угрозимо мир. Чекаћемо на вас 24 сата да реагујете као НАТО, ако дође до погрома над Србима. Ако се буде наставио погром нашег становништва, Србија ће реаговати и неће дозволити да се то дешава“, објаснио је он.

Изразио је увјерење да су га људи у НАТО добро разумијели и да ће предузети све мјере да заштите српско становништво.

„Ми смо мали народ и немамо више огњишта да би могли да их расписамо и растурамо, као што су нам растурали неки, а понекад уз подршку из Србије“, објаснио је он.

Вучић је казао да оне, који су признали независност Косова, не интересује српска патња, и учиниће све да Косово буде признато у пуном капацитету.

Указао је да га је ужасно погодила насловна страна неких новина у Србији који су оптужили Србију за звецкање оружјем.

„Шта смо ми погазили и прекршили? Ништа“, нагласио је Вучић

Рекао је да постоји идеја да се напакости Албанцима, али је он не прихвата.

„Постоји идеја да се затвори Кончуљ, да пуштамо само Србе на Ропотову, да нема додира Албанаца са Косова са онима у Прешеву. Зашто то да радимо, да кажњавамо обичне Албанце због тога што неки неиживљени политичар из Приштине мора да се игра Сафари возилима“, нагласио је он.

Вучић је, с тим у вези, казао да је од Владимира Путина чуо о Сафари возилима, јер се он спрда њима када их види.

Каже да је упитао све шта је то што замјерају Србији и указао да би сви изгледа да постану врховни команданти Војске Србије.

„То је покушао да уради један амбасадор једне велике земље 2015. или 2016. године.

Тада сам му изговорио свашта. Он је питао што су кренуле наше јединце из Крагујевац у Краљево“, подсјетио је он додајући да никада више нико није тако нешто поменуо Оијценио је да је ово што се сада дешава све политичка игра и с њихове стране политичка сила.

„Ми посматрам ствари, гледамо да помогнемо и снабдевано наш народ“, додао је он.

На питање да ли је одбио оригиналан предлог Мирослава Лајчака, Вучић је казао да га је одбио и да јесте био оригиналан, јер се тицало тога да Србија не улази у сукобе због Ивана Тодосијевића, јер се ради само о једној породици.

„Ја не могу да кажем баш ме брига. Ви лепо да повучете ваша Сафари возила. Било ко ко има В од војске би се смејао на та возила“, рекао је он и подсјетио да је Тодосијевић добио налог да оде на издржавање затворске казне за вербални деликт у вези Рачка.

„Неће се умирити наш народ с тим у вези, јер знају да је то њима пресуда за увек. Ако Иван оде у затвор његова породица нема за живот. Иде у затвор због нечег што сам и ја рекао. Он је само био на страни свог народа и своје државе. То што је он рекао мислим и ја“, подвукао је он.

Пренио је да Албанци странцима покушавају да прикажу Србе са сјевера КиМ као ИРА, као и да се Курти сјетио да каже странцима да су надлетали авиони руске производње.

Упитан за обилазак руског амбасадора војне јединице у Рашки, Вучић је најавио да ће сутра то учинити војни изасланици Квинте, којима ће бити показано да нисмо прекршили ниједан међународни споразум, нити међународну норму.

Долазак амбасадора Русије оцијенио је подршком територијалног интегритета Србије. Указао је да Вјоса Османи и Курти не знају шта пише у Бриселском споразуму и да долазе тамо само због својих медијских трикова.

„Они се баве ко ће бити жешћи према Србима, јер им предстоји њихова утакмица. Њих ЗСО не интересује. Оно што је мени најлицемерније у свему јесте да седам дана стоје окплна Сафари возила са митраљезима на административном прелазу. Шта раде? Нико се не узбуђује. Онда се узбуђују када суверена земља, међународно призната, на својој централној територији има авионе који лете негде“, критиковао је он.

На питање шта каже на то да га Млађан Ћорђевић оптужује да је издајник, поручио је да треба питати српски народ на КиМ.

„Издао сам политику јаловости, без резултата, слања саопштења, политику без политике, без борбе, безуспешне економије, све те њихове политике сам издао“, подвукао је Вучић.

Констатовао је и да Бриселски споразум, ако није у цјелини спроведен, не важи.

Међутим указао је да је ситуација за нас јужно тежа него сјеверно од Ибра.

Имали смо, додаје, Србе који су пријављивали Србе да каже паное ЗСО.

Упитан да ли Србија има реверзибилне кораке, Вучић је казао да има толико на располагању, али да је то против политике за коју се залаже.

„Политика реторзије је погрешна политика, хоћу да заснивам политику на отворености, не на малтретирању и затварању. То супротно уверењима и уверавањима других да ће да поштују наш уверења. За деструкцију нема таквог Гатуза у свету какав бих ја био. За Србију је важно да напредује, да се развија, и зато не смете да реагујете као дете“, закључио је он.

 

Хрватска ће да нам засутави отварање кластера

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да разумије нападе који на Србију и њега долазе из Хрватске, јер Србија сустиже ту земљу у економији, али и додао да ће Хрватска Србији зауставити отварање кластера на путу на Европској унији.

„Смета им што нећемо да их молимо ништа. Хрватска ће да нам заустави отварање кластера, иако ће по свему морати да нам буде отворено. Наћи ће се Хрватска и још једна земља које ће да зауставе то. Као што су за Северну Македонију нашли Бугарску. И они сад очекују да ћемо да их молимо. Не пада ми напамет да молимо било кога за било шта. Хоћете - хоћете, нећете - нећете“, рекао је Вучић на ТВ Пинк.

Подсјетио је да је хрватски предсједником једном приликом и констатовао како је Хрватска молила Словенију, која је мања земља, док Србија Хрватску „не зарезује два одсто“, истичући да Србија поштује свакога, али да никога неће да моли, те да нико не може да нам забрани да десна обала Саве понесе име „јасеновачких жртава“, јер је то, каже, наш залог за будућност.

Коментаришухи посљедње Милановићеве изјаве, Вучић је поновио да на личне увреде неће одговарати, али да разумије те нападе, јер је он (Вучић) све оно што многи не би жељели да буде на челу Србије, будући да му је породица са очеве стране стадала и у Другом свјетском рату, као и у рату 90-их година од хрватске руке.

„Сваку њихову причу побијам, а случајно сам потомак пострадалих. Рачунали су да ће уласком у ЕУ, Хрватска постати центар окупљања на Балкану, да ће како махну руком Србија да оде доле, а остали оду горе...“, примјетио је Вучић.

Изнео је економске податке, да је Србија 2013. године имала 32,9 милијарди евра укупан БДП, а Хрватска 49 милијарди.

„Када се заврши 2021.година, и једни и други бићемо на око 52 милијарде, Ми на 51,8 они на 52 милијарде. Велики је успех, дошли само на 52-52 са земљом која прима огромне суме новца из ЕУ, док ми добијамо мање из предприступне помоћи, за коју смо свакако захвални“, рекао је Вучић.

То, додао је, говори, колико се Србија развила, искористивши мудро прилив страних директних инвестиција, водећи праву фискалну политику.

„Зато је важно да наставимо снажно и храбро и да не одговарамо на исти начин. Они су добили нацртаног непријатеља, којег морају да униште... То је оркестрирана кампања, а ја сам срећан што у Србији тога нема. Надам се да ми ту врсту комплекса немамо“, рекао је Вучић.

Додао је да је Хрватска и даље успјешнија од Србије, богатија по глави становника, али да је разлика све мање, и да ће се и даље смањивати.

Указао је и да Хрватска има фантастичну обалу, као Црна Гора, Грчка, Албанија, што Србија нема, али да обалу немају ни Аустрија, Швајцарска, Мађарска, а све су успјешне у туризму, додајући да је на свима нама само да наставимо да се боримо и да напредујемо.

„Лепо је бити Србин, Хрват, Бошњак, Мађар, у Србији и било где другде, али важно је имати добро руководство“, додао је Вучић.

Коментаришући изостанак реакције на Милановићеву изјаву да је он предсједник и Хрвата из БиХ, јер имају хрватско држављанство и гласају на изборима у Хрватској, док је било негодовања у вези са Вулиновом изјавом о „српском свету“, Вучић је примјетио да би он, да је рекао нешто слично био „обавешен у Београду, а камо ли у Сарајеву“.

„Српски свет, на коме инсистира Вулин, иако ја никада нисам рекао да је то политика Србије, је нешто што би требало духовно да обједињује Србе, а оно о чему је говорио Милановић је нешто сасвим друго, Да сам ја рекао нешто таок обесили би ме у Београду, а камо ли у Сарајеву, а овако је све уобичајено. Није важно, проблем су Срби“, рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана