Владимир Станковић, новинар и угледни кошаркашки аналитичар: Клубови одлучују о наставку Евролиге

Г.С.
Владимир Станковић, новинар и угледни кошаркашки аналитичар: Клубови одлучују о наставку Евролиге

БЕОГРАД - Један од најеминентнијих спортских новинара са ових простора Владимир Станковић изнио је своје мишљење када је у питању завршетак сезоне у Евролиги и АБА лиги.

Елитно европско такмичење нераскидиво је повезано са његовим именом, а годинама је приватно у одличним односима са Ђордијем Бертомеуом па је један од најпозванијих да прокоментарише сценарио по којем ће Евролига бити завршена у једном граду без присуства публике.

- Нисам видео тај предлог, чуо сам се са Ђордијем пре неколико дана и рекао ми је да се неће оглашавати, већ да је за комуникацију са медијима задужен Ед Скот. Мислим да је немогуће тражити најбоље могуће решење док се не стекну сви услови за потенцијални наставак сезоне. Евролига сигурно неће одлучивати декретом, договор мора бити постигнут на нивоу Борда, на којем ће представници клубова изнети предлоге које су претходно постигли на интерном нивоу. Евролига је тренутно на становишту да сезона треба да се заврши када се за то буду стекли сви неопходни услови - рекао је Станковић, а пренио “Данас”.

Економски губици клубова биће огромни јер неће бити прихода од телевизијских права.

- У Шпанији је већ осам-девет клубова посегнуло за решењем по којем плате по слову уговора неће бити у потпуности исплаћене због ванредних околности. Видим да је већина играча показала разумевање и да број оних који ће посегнути за судским решењима не би требало да буде велики. И они су свесни да у ванредним околностима тешко да би на суду могли да добију спор у своју корист - рекао је Станковић.

Затим је изнио конкретне податке који поткрепљују идеју да такмичења буду завршена.

- Фудбалски клуб Барселона је само због отказивања реванш меча осмине финала са Наполијем изгубио пет-шест милиона евра, без прихода од ТВ права. Један, можда и кључни разлог због којег у Евролиги инсистирају да сезона буде завршена, јесте приход од ТВ права. Ова врста прихода је заправо и највећа за Евролигу и по сезони се креће од 30 до 35 милиона евра. У случају да се сезона не настави, Евролига сигурно не би добила последњу траншу по слову уговора, самим тим имала би далеко мање приходе од предвиђених. Такође, преноси утакмица у корелацији су са спонзорским уговорима - нагласио је Станковић.

АБА лига

Када је АБА лига у питању, могућа су три сценарија, а сваки клуб износи став који њему одговара.

- Идеалног решења нема, већ оног које је најмање лоше. Логично би било, с обзиром на то да је одиграно 21 коло, да се прогласи шампион на основу тренутног пласмана, ако не буде услова за наставак такмичења. Друга нека идеја би била да се одигра Фајнал фор у Београду и да Партизан као првопласирани има предност приликом продаје карата и да се на тај начин некако обештети. Трећа солуција је да се поништи првенство, као што је већ урађено у неким лигама, само што би тада било теже одредити ко ће и по којим критеријумима играти у Евролиги наредне сезоне - објаснио је Станковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана