Владе Ђуровић о поразима кошаркаша Србије: Баш смо заглибили

Душан Репија
Владе Ђуровић о поразима кошаркаша Србије: Баш смо заглибили

БЕОГРАД - Помало невјероватан пораз кошаркаша Србије од Белгије погодио је искусног стручњака Владу Ђуровића, који признаје да није имао лак сан након шамара у Нишу.

Нико ко воли најтрофејнији српски спорт није остао равнодушан на шок у “Чаиру”, који је још једном оголио све проблеме “орлова”, који су у врло тешкој ситуацији пред посљедњу фазу квалификација за Мундобаскет. Ствари се до краја августа морају драстично промијенити, иначе ће Србија након Олимпијских игара пропустити још једно велико такмичење у низу.

- Баш смо заглибили. Тачно је да би било много боље да су играли Василије Мицић, Никола Калинић, да не причам Никола Јокић и Богдан Богдановић, али... Гледао сам пажљиво утакмицу, не могу да кажем да се момци нису борили, али нешто не штима. И Белгијанцима је фалило неколико главних играча, пре свих њихов најбољи Сем ван Росом. Па наше да упиташ знају ли иједног играча ривала рећи ће 'не', они сигурно знају доста наших, али нису имали респекта - рекао је Ђуровић.

И заиста, гледајући на папиру састав Белгијанаца и клубове у којима играју утисак је да су и овакви “орлови” морали да славе, нарочито јер су успјели да се одлијепе на 11 поена разлике током посљедње четвртине.

- Не могу ја да саветујем Карија Пешића, али можда му треба прави први помоћник. Ипак је он у зрелим годинама, рефлекси више нису онакви какви су били па би морао да има некога уз себе ко се не плаши да му каже неке ствари. Морало је са клупе да се уради више. Имали смо 11 разлике на четири минута - промени одбрану, играј са пет високих или малих, момци нису тако неискусни да то не могу привести крају - нагласио је Ђуровић.

Послије одласка А.лександра Ђорђевића јасно је да је Србија у великој кризи. Није успио покушај са Игором Кокошковим, а није добро кренуло ни са Пешићем.

- Нисам био за Кокошкова, не зато што није добар стручњак него сматрам да је превише демократски настројен. Са друге стране Кари је баш стара школа, али опет не иде. Треба се надати да може нешто да промени пред Европско првенство и у наставку квалификација. Како год окренеш сви успеси су почињали од репрезентације, а ако она постиже резултате овакве какве постиже, губи се интерес. Деца гледају велика такмичења, а ако нас нема на њима, неће ни имати нагон да узму лопту у руке - сматра Ђуровић.

Ипак свјестан је да ће искусни стручњак заједно са својим тимом имати врло тежак посао да би до кључних утакмица са Грчком (25. август) и Турском (28. август), а затим и Евробаскета, који почиње 1. септембра.

- Има Пешић довољно искуства да нађе начин како то да извуче. Ако мислимо да ће доћи Никола Јокић и да ће све бити бајно, грдно се варамо. Ево Немања Бјелица је пре месец дана узео прстен па смо видели да није направио никакву разлику. У Европи се игра другачије, тренери су много намазанији и тешко је направити разлику као у НБА - закључио је Ђуровић.

Како на Мундобаскет?

Кошаркаши Србије пренијели су само једну побједу у посљедњу фазу квалификација за Свјетско првенство па ће у новоформираној групи у којој ће по два пута одмјерити снаге за Грчком, Турском и Великом Британијом. Рачуница је прилично јасна - ако побиједе свих пест мечева, извадиће визу за Индонезију, Јапан и Филипине. Сваки другачији учинак укључује калкулације. Из новоформиране групе три селекције иду на завршницу, а лоша вијест је и што ФИБА више не дијели специјалне позивнице.

Група I

1. Грчка 3-1        

2. Летонија 3-1

3. Турска 2-2

4. Белгија 2-2

5. Србија 1-3

6. Велика Британија 1-3

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана