Више је динамоваца било у Звезди, Хрват није играо за Партизан од 1962.

mondo.rs
Више је динамоваца било у Звезди, Хрват није играо за Партизан од 1962.

Предсједника Хрватске Колинда Грабар-Китаровић је новом националистичком изјавом опет узбуркала страсти у региону и то кроз спорт.

Грабар-Китаровић је уочи премијере филма “Иванова игра” у Сплиту истакла да је у вријеме бивше Југлславије фудбал био “израз националне припадности”, али да је клуб из њеног родног града Ријека био резервни састав Партизана и Црвене звезде.

Стога су јој “ближи срцу” били сплитски Хајдук и загребачки Динамо. Међутим, Колинда се мало прерачунала.

Наиме, како преноси “Мондо”, за српске великане је током постојања Југославије играо само један играч из Ријеке – Мирослав Шугор.

Шугор, иначе рођени Новосађанин јер током каријере играо за Црвену звезду. У неким документима се помиње и име Бориса Тичића као играча Партизана, али не и у Хумској 1.

С друге стране, много више играча је у Београд долазило из загребачког Динама, и то углавном у Звезду.

Тако су црвено-бијели дрес носили Роберт Просинечки, Боро Цветковић, Рајко Јањанин, Томислав Ивковић... И послије распада Југославије у Звезди је заиграо један бивши играч Динама, хрватски држављанин аргентинског порекла Луис Ибањес.

С друге стране, за Партизан од сезоне 1961/1962 и Бруна Белина није играо ниједан фудбалер из Хрватске, долазили су само тренери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана