Вања Илић, Рукометни репрезентативац Србије: Можемо у други круг Евра

Синиша Котараш
Вања Илић, Рукометни репрезентативац Србије: Можемо у други круг Евра

Добој - Један од репрезентативаца Србије из генерације која је прије извјесног времена ступила на сцену Вања Илић оптимиста је у погледу наступа “орлова” на предстојећем Европском првенству.

Првотимац француског Шартра у разговору за “Глас Српске” нагласио је да се одлично осјећа у Добоју на традиционалном ТВ турниру шампиона, те открио амбиције свог клуба. Осим тога већ полако у фокус долази Евро који је на програму у јануару 2020. године. Србија је у групи са Хрватском, Бјелорусијом и Црном Гором, а Илић тврди да “орлови” могу до пласмана у други круг. Али, само под једним условом...

- Видели смо и кроз квалификације да можемо да се носимо са свима, али само ако свако од нас пружи свој максимум. Сама група на први поглед не делује тешко, али ће бити изузетно тешко. Репрезентација Црне Горе је у успону, а Белорусија већ дужи низ година игра у истом саставу што је за данашњи рукомет веома важно. Истовремено, Хрватска важи за једну од најбољих селекција на свету али ми, опет, видимо ту неку своју шансу - поручио је Илић.

“Орлови” су доживјели потпуну смјену генерације, дошао је и нови селектор Ненад Перуничић па је старт квалификација био доста неуспјешан, а онда су дошле много боље игре и на крају је ипак изборен пласман на Евро.

- Успели смо да ту хемију и јединство, уз које смо расли и стасавали, пренесемо из свлачионице  на терен и то је дало резултат и успели смо да, из дана у дан, растемо као тим, како селектор, тако и ми. Мислим да само треба мало стрпљења за ову генерацију, јер сам убеђен да заиста вредимо. Успели смо да изборимо пласман што је и био превасходни циљ. Било је то јако тешко јер смо, након смене те претходне генерације, имали само месец дана да се припремимо. Али, показали смо да вредимо и да можемо много - рекао је Илић.

Млађи брат Илић је у редове новог француског прволигаша стигао након годину дана проведених у Шпанији, а сада га очекује задатак да, заједно са саиграчима, обезбиједи опстанак Шартра у елити.

- Имамо само месец дана да се припремимо за првенство и ја мислим да то баш и није довољно времена. Идемо корак по корак и надам се да ћемо, како сезона буде одмицала, и ми бити све бољи. Лига је изузетно тешка и јака, мислим да је после Немачке, можда и најјача на свету. Што се тиче амбиција, оне су скромне. Шартр је ове сезоне ушао у Прву лигу Француске и једина жеља је да се избори опстанак, а да онда, из године у годину, клуб расте - каже Илић.

Присјетио се и наступа на Свјетском У21 првенству и утакмица које је селекција Србије играла у Бањалуци 2013. године.

- Нисам веровао да неко може да направи такву атмосферу, врло често се подсетимо тих дана и тог навијања. Мислим да нам је бањалучка публика помогла да постанемо прави играчи и верујем да и моји саиграчи размишљају на исти начин - са емоцијама се Илић присјетио тих дана.

За крај, осврнуо се и на добојски турнир за који има само ријечи хвале.

- Мени је ово први долазак, али сам о овом турниру већ дуго слушао и то само оно најлепше и најбоље! Све је на врхунском нивоу. И амбијент и терен, као и организација - закључио је крилни рукометаш.

Финале у суботу

Прије посљедње три утакмице групне фазе ТВ турнира у Добоју које су одигране у петак навече, било је познато само да ће се у суботу за седмо мјесто борити Пекинг и Извиђач (10 часова). Посљедњег такмичарског дана на програму су и утакмице за пето мјесто (12 часова), за треће мјесто (18), док је велико финале заказано за 20.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана