УЕФА упутила допис ФС Србије јер сумња у регуларност такмичења: Намјештена два меча!?

Г.С.
УЕФА упутила допис ФС Србије јер сумња у регуларност такмичења: Намјештена два меча!?

БЕОГРАД - Европска фудбалска унија (УЕФА) има озбиљне сумње у намјештање мечева у Србији, због чега је упутила и допис српској кући фудбала, која је потврдила да су утакмице под истрагом.

Пажњу УЕФА скренуле су енормне новчане своте уплаћене у кладионицама прошлог мјесеца. У питању су двије утакмице, за сада неименоване, због уплата у Европи и Азији. Један меч је дефинисан као алармантан због великог броја уплата на Далеком истоку у клађењу уживо, али и на коначан исход.

Како се сумња, фудбалери два тима обезбиједили су предност противничким колегама и заинтересованим кладионичарима знатне приходе. Према достављеним извјештајима и на основу игара и коефицијената, случајеви су различито третирани.

Поступак анализе сумњивих утакмица дуго је трајао. Не односи се само на параметре клађења, већ и на учешће појединих фудбалера у игри, посебно голова обиљежених као симптоматично једноставних. Достављени су и снимци са спорних мечева и још неколико потенцијално неразумљивих и контрапродуктивних потеза, директно пројектованих у осликавању коначних исхода.

УЕФА се, ипак, није зауставила на томе. Аналитичари задужени за сектор праћења “дојављених утакмица” чак су и евидентирали неколико фудбалера под сумњом. Наводно, поједини од њих имају богат досије таквих радњи, јер су акцијама, мимо фер-плеја и спортског духа, били склони и у ранијим клубовима. Таксативно су именовани, у извјештајима достављеним надлежнима у Фудбалском савезу Србије, заједно са њиховим бившим клубовима.

Овај предмет је у рукама Светислава Бате Ђуровића, почетком године именованог официра за интегритет Фудбалског савеза Србије, који је био некадашњи полицајац и начелник СБПОК-а, и ради заједно са члановима Дисциплинске комисије ФСС. Слиједе изјаве оптужених, па одлука о евентуалним казнама.

Фудбалски савез Србије потврдио је да постоји сумња у два намјештена меча у Србији. Из ФСС-а су се огласили поруком медијима.

- Тачно је да смо добили одређене податке од УЕФА у вези са могућим нерегуларностима, које указују на то да је дошло до нарушавања интегритета у појединим утакмицама. Процес пред надлежним органима Фудбалског савеза Србије је у току. Тренутно не можемо да откривамо више детаља. Јавност ће убрзо бити о свему обавештена - саопштио је портпарол ФСС Милан Вуковић.

ФС Србије већ кажњавао

Фудбалски савез Србије у два наврата је кажњавао клубове, баш послије дописа УЕФА. У априлу 2019. санкционисани су Пролетер са два и по милиона динара због сумњивог меча са нишким Радничким (2:4) и Динамо Врање са милион и по динара због “недовољног залагања појединаца” у поразима од Партизана (0:6) и Радничког (0:4). Такође, два милиона морао је да плати Синђелић послије утакмица са Златибором и Динамом.

Само шест мјесеци мјере су биле драстичније. Смедерево и Кабел су санкционисани одузимањем по 10 бодова, али су морали и да плате пет милиона динара заједно. Тим епилогом Смедеревци су испали из Прве лиге Србије, док би Кабел ушао у Суперлигу да му нису скинути бодови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана