Тајна Новаковог сервиса из угла британског тренера

Г.С.
Тајна Новаковог сервиса из угла британског тренера

Новак Ђоковић је недавно на Аустралијан опену по девети пут освојио први гренд слем турнир сезоне, а сервис је био једно од његових највећих оружја.

Број један свјетског тениса је на путу до 18. гренд слема у колекцији одсервирао рекордна 103 аса на турниру, што му се никад прије није догодило.

То само указује колико је почетни ударац код Новака био потцијењен протеклих година и многи сада вјерују да ће му до краја каријере унапређен сервис много значити на путу ка зацртаним циљевима.

Занимљива прича о Новаковом сервису стиже из угла Британаца, младог талента Артура Ферија (18) и његовог тренера Крега Вила.

Овај младић је добио стипендију са престижног Стенфорда и ускоро се сели тамо, али је јесенас уочи АТП Тур финала у Лондону имао прилику да тренира са Ђоковићем и стекне драгоцијено искуство из рада са најбољим на свијету.

Том приликом Фери и његов тренер били су посебно очарани Ђоковићевим сервисом.

Крег Вил је за "Индепендент" открио шта је то интересантно уочио код шампиона Аустралијан опена.

"Новак се увијек труди да буде бољи, све вријеме. Сваки тренинг је такав да увијек о нечему дискутује са тренером, било да се ради о форхенду, сервису или бекхенду. Увијек се труди да пронађе идеалан ударац, стварно је фокусиран на то. Неки тенисери не желе да раде на одређеним детаљима пред сам турнир јер би им то одвукло концентрацију. Траже ритам игре, али са Новаком је другачије, и тада у Лондону било је јасно да он ради на стварима којима није био задовољан", Каже Вил.

Он додаје да је број један посебну пажњу посвећивао сервису. У почетку каријере, Новаков сервис није био проблем, мада му није давао ни велику предност. Одувијек су му заштитни знак били ударци са основне линије.

Онда је у периоду од три године послије освајања првог гренд слема у каријери, 2008. у Мелбурну, значајно променио акцију приликом сервиса, његова десна рука је тада била знатно ближа његовом тијелу што је сервису давало већу торзију и брзину.

Посљедица је да је глава рекета ишла знатно даље иза његове главе.

"У позицији када баца, његов рекет је ишао паралелно са његовим тијелом, што је стављало велики притисак на његов лакат. То може да направи проблем и са раменом, буквално са цијелом руком", каже Вил.

Посљедице су по Новака биле јасне, повреда лакта у љето 2017. на Вимблдону. Није играо до краја године, да би у прољеће наредне морао да операцију.

Све то је утицало да поново промени одређене акције код сервиса, а како је у његов тим стигао Горан Иванишевић, у лето 2019. године, сервис му је још више напредовао.

Сада је додао и неколико километара у просјеку на брзини и чињеница је да Ђоковић у овој фази своје каријере има много више лаких поена, што ће му свакако помоћи да дуже траје.

Примјера ради је то да је од почетка године у просјеку сервирао 195 километара на сат, док је 2019. та бројка ишла на око 183 километра на сат. Разлика је јасна.

Да би се додала брзина код сервиса нужно је да играч испуни одређене физичке капацитете што се тиче снаге и спремности.

"Све то има доста везе са физичким потенцијалом тенисера. Радим са тренерима за снагу и кондицију и обавили смо разне тестове како бисмо одредили јачину сервиса. Чак иако имају сјајну механику сервиса, а ако им физички капацитети нису јаки, неће додати много на брзини сервиса", сматра Вил.

Како год, показало се да контунуиран рад на сервису и његовим детаљима може и те како да се исплати, чак и играчу који ће у мају напунити 34 године, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана