Свијет памти кошаркашког "Моцарта": Прије 28 година Дражен Петровић је отишао у вјечност

ГС
Свијет памти кошаркашког "Моцарта": Прије 28 година Дражен Петровић је отишао у вјечност

У Загребу је данас обиљежена 28. годишњица погибије једног од најбољих хрватских и југословенских кошаркаша свих времена Дражена Петровића.

Делегација кошаркашког клуба Цибона, у присуству његове мајке Бисерке и замјеника градоначелника Загреба Луке Корлете, положила је вијенац и запалила свијећу на његовом гробу на Мирогоју, као помен на легендарног играча чији се живот прерано угасио.

Цибону су представљали предсједник клуба Младен Бушић, директор Домагој Чавловић, спортски директор Марин Розић, као и играчи Ловро Гњидић и Данко Бранковић.

"Дражен је јачи од свега, 28 година га физички нема, а ни сама нисам могла знати да ће толико ући у људе, и највећа његова медаља је љубав народа. Зато нам је за проширење Драженовог музеја из Париза стигла његова воштана фигура за коју сам мислила да неће преживјети", рекла је Бисерка Петровић, а пренела је Хина.

"Надам се да ћемо тај дио проширења обавити до његовог рођендана зато што смо за проширење већи дио обавили. То ће за дјецу бити предивна ствар јер су мени дјеца на првом мјесту. Дражен ће помоћу свјетала у олимпијским круговима играти кошарку и дјеца ће гледати како се све може постићи у животу са радом и радом. Ових дана сам баш јако емотивна", додала је она.

Спортски директор Цибоне Марин Розић рекао је да је "овај дан увијек тежак, као и да се стално поставља питање да ли је могло другачије".

"Дражен је без обзира на тих 28 година и даље 'жив' и припада свима нама. Извор је чудесне инспирације за све оне који воле кошарку. Његова невјероватна енергија, мотивација и рад су направиле да он ‘траје’ толико дуго. Дражен и Цибона су нераздвојни, он је примјер за све наше млађе генерације", додао је Розић.

Дражен Петровић погинуо је 7. јуна 1993. године у саобраћајној несрећи на аутопуту у Њемачкој, у близини Инголштада приликом повратка с репрезентативног турнира у Пољској.

Сјајни кошаркаш оставио је велики траг у европској кошарци, али и у НБА лиги, где је наступао за Портланд и Њу Џерси Нетс. У каријери је играо и за Шибенку, Цибону и Реал Мадрид и са сва три тима освајао је шампионске титуле. Са Загрепчанима је освојио и двије титуле Купа шампиона. Велики успјех остварио је и са репрезентацијом. Као члан селекције Југославије освојио је сребрну и бронзану олимпијску медаљу, злато и сребро на свјетским шампионатима, као и двије медаље на Евробаскету - бронза 1987. у Грчкој и злато 1989. у Загребу и најсјајније одличје на Универзијади.

Са репрезентацијом Хрватске је други на Олимпијским играма у Барселони 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана