Сукоби на Mаксимиру за крај СФРЈ

Тањуг
Сукоби на Mаксимиру за крај СФРЈ

БЕОГРАД - На данашњи дан пре тачно 30 година, 13. маја 1990. године, догодили су се велики нереди на стадиону „Максимир“ уочи фудбалске утакмице између Динама и Црвене Звезде, који су најавили крај СФРЈ.

Са ове историјске дистанце јасно је да су инциденти били изрежирани, с обзиром на то да је непосредно пре тога на изборима побиједио ХДЗ, што је аутоматски значило и почетак отцепљења Хрватске.

Звезда је у Загреб стигла као шампион, очекивала се квалитетна утакмица, али дошло је до сукоба навијача и „чувеног“ ударања полицајца од капитена Динама Звонимира Бобана, који су кулминирали прекидом.

Из Београда је у Загреб стигло око 3.000 Делија предвођених Жељком Ражнатовићем Арканом, са друге стране домаћи „Бед Блу Бојси“ спремно су дочекали сукоб и права је срећа што није било жртава.

„Страха за нас није било јер, нисмо очекивали да ће се то догодити. Више смо били шокирани. Кад је камење почело да пада на терен, отишли смо у свлачионицу и већину догађаја видели тек касније на телевизији. Играчи Динама су причекали да се ситуација мало смири и заједно смо напустили стадион. Сви смо ми били велики пријатељи, спортисти и до данас смо у одличним односима“,, рекао је тадашњи Звездин капитен Стеван Стојановић за „Индеџ.хр.

Према његовим ријечима играчи, колико нису били свјесни шта се догађа, толико јесу да то није потребно.

„Никад ни пре, ни после нисам неку неугодност доживео у Загребу. Имам осећај да се дуго времена један балон пунио и да се тог дана толико надуо да је морао да експлодира. Тешко ми је као спористи дати одговор зашто се то догодило баш тога дана, јер лига се играла и следеће године, а онаквих нереда није било. Данас, након 30 година, мислим да нећу погрешити ако кажем да се зна ко је то све изрежирао и коме су нереди били у интересу. Политици да, а нама спортистима не“, истакао је Стојановић.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана