Суд испоставио рачун Мамићу: Мора платити 3,3 милиона евра у року осам дана

Г.С.
Суд испоставио рачун Мамићу: Мора платити 3,3 милиона евра у року осам дана

ОСИЈЕК - Жупанијски суд у Осијеку издао је на име Здравка Мамића платни налог за плаћање одузете имовинске користи у износу од 25,5 милиона куна (3,3 милиона евра) који мора платити у року од осам дана, стоји на огласној плочи суда.

Износ је Мамић, како га се терети, стекао извлачењем новца из Динама, а ако не уради своју обавезу наплата ће се извршити принудним путем. У случају ненаплативости новчане казне, казна ће бити замијењена казном затвора, пише index.hr.

УСКОК се данас огласио и о бијегу Зорана Мамића у БиХ.

"Због интереса јавности те поводом бројних упита новинара о разлозима непредлагања мјера опреза у актуелном кривичном поступку, наводимо да УСКОК није предложио надлежном суду изрицање мјера опреза због опасности од бијега јер нису биле испуњене законске претпоставке за подношење приједлога. Прије свега, подсјећамо да је УСКОК, незадовољан одлуком суда о висини изречене казне, поднио жалбу на првостепену пресуду и очекивао да ће она, с обзиром на у њој изнесене разлоге, бити усвојена (изрицање казне у трајању од пет година или више) у којем би случају истражни затвор био облигаторан. Према одредби Закона о кривичном поступку након подизања оптужнице па до правомоћности односно извршности пресуде мјере опреза одређује, продужује и укида првостепени суд. То значи да мјере опреза може изрећи, ако су испуњене претпоставке, првостепени суд по службеној дужности или на приједлог надлежног државног тужиоца. У конкретном случају, током кривичног поступка сада правомоћно осуђени Зоран Мамић уредно се одазивао судским позивима те није избјегавао пријем писама од суда и УСКОК-а", стоји, између осталог, у саопштењу.

Браћа Мамић, бјегунци од хрватског правосуђа, данас су снимљена како тренирају у теретани у Међугорју. Након тренинга Зоран Мамић је сјео у луксузни Мерцедес С400 њемачких таблица и отишао, али не у Хрватску.

Подсјетимо, браћа Мамић правомоћно су осуђена за извлачење новца из фудбалског клуба Динамо пред осјечким судом. Здравку Мамићу Врховни суд је правомоћно потврдио казну од 6,5 година затвора, а Зорану Мамићу је казну смањио на четири године и осам мјесеци. Обојица имају хрватско, али и држављанство БиХ.

Први је у БиХ побјегао Здравко Мамић, а онда и његов брат Зоран, који је затражио да у БиХ служи затворску казну, преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана