Стеван Стојановић, директор фудбалске репрезентације Србије: Заслужили смо да играмо са најјачима у Европи

Анадолија
Стеван Стојановић, директор фудбалске репрезентације Србије: Заслужили смо да играмо са најјачима у Европи

БЕОГРАД - Фудбалска репрезентација Србије доживљава праву ренесансу под вођством селектора Драгана Стојковића Пиксија. Послије величанствене побједе у Лисабону и пласмана на Свјетско првенство у Катару, сада је остварен још један подвиг.

Сјајном игром у Ослу, Тадић и другови бацили су на кољена селекцију Норвешке и пласирали се у "А" дивизију УЕФА Лиге нација.

„Вратио бих причу на почетак, када је одржан жреб за Лигу нација, селектор Стојковић је рекао да нам је циљ прво место у групи и пласман у елитну дивизију европског фудбала. Игра коју су наши момци приказали против Норвешке, али и на свим претходним утакмица, доказ је да апсолутно заслужују да одмеравају снаге са најјачим репрезентацијама на континенту. Свака им част", рекао је директор А репрезентације Србије Стеван Стојановић.

Током прославе велике побједе на терену стадиона Улевол, посебно је био емотиван тренутак када су Стојковић и Стојановић полетили један другом у загрљај.

„Пикси и ја се знамо више од 40 година. Играли смо заједно у пионирским селекцијама државног тима, касније постали нераздвојни другари у Црвеној звезди, а наше пријатељство наставило се и по завршетку играчких каријера. Када смо дошли у Фудбалски савез Србије, зацртали смо два основна циља, учешће на Мундијалу у Катару и пласман у највиши ранг Лиге нација. Сада смо оба циља остварили и природно је било да прораде емоције. И код њега и код мене. Заиста незаборавно вече у Норвешкој", истакао је Стојановић.

Сада слиједи оно најљепше, одмјеравање са најбољим репрезентацијама на завршној смотри свјетског фудбала у Катару.

„Ишли смо корак по корак. Чекали смо да се заврше обавезе у Лиги нација и сада можемо у потпуности да се фокусирамо на Мундијал. Имамо тешку групу, очекују нас дуели против јако незгодних ривала као што су Бразил, Камерун и Швајцарска. Важно је да су момци схватили да имају квалитет и да могу да се носе са свима. Не размећемо се изјавама и обећањима, идемо у Катар да играмо нашу игру, да будемо јединствени и компактни. Укратко, да будемо на нивоу из квалификација и Лиге нација", казао је Стојановић и додао да га селектор није изненадио офанзивном игром у одлучујућој утакмици против Норвешке.

„Једини пут када ме је стварно изненадио било је на почетку квалификација за Светско првенство против Португала у Београду. Играли смо тада против актуелног европског првака и освајача Лиге нација, против једне од најјачих репрезентација на континенту и искрено, очекивао сам нешто затворенију варијанту. Али селектор је изашао са нападачком формацијом и мало је фалило да из два гола минуса стигнемо до сва три бода. У Ослу ме није изненадио јер је овај стил игре постао пракса, нешто по чему је наша репрезентација препознатљива".

Тотална офанзива подразумјева и спорадичне шансе за противника, а једну такву већ у првом минуту осујетио је фантастичном интервенцијом један од јунака у тиму Србије, голман Вања Милинковић-Савић:

„Бавио сам се тим послом и знам колико целој екипи значи када голман на почетку утакмице заустави зицер противника. То улије огромну дозу самопоуздања и много је лакше играти у наставку меча. Вања је бравурозно интервенисао после шута Халанда, мада није било уопште једноставно зауставити тако разантан ударац. Одбрана је и њему улила додатну сигурност, бранио је ауторитативно, није направио ниједну грешку за 90 минута. Заиста, све честитке на Вањин рачун", рекао је Стојановић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана