Српски торњеви бољи и од Амера

Иван Драгичевић
Српски торњеви бољи и од Амера

Бањалука - Финале Свјетског првенства у Кини између Србије и САД-а већ је виђено. На папиру двије најбоље репрезентације које су на претходном Мундобаскету и Олимпијским играма дошле до краја и сада важе за фаворите, а колико је тежак пут до завршнице најбоље знају сами играчи.

Србија је против Американаца играла три пута откако је на клупи Александар Ђорђевић. Два пута је  “тим снова” био убједљив, а у групној фази турнира у Рију Богдан Богдановић је промашио тројку за продужетак. Америка је и сада страшна, иако без најбољих играча Стефа Карија, Леброна Џејмса, Кевина Дурента, али са Џејмсом Харденом, Демијеном Лилардом, Си Џеј Мекалумом и осталима. Јасно је да је звијезда Хјустона прва виолина селекције коју ће водити Грег Попович. Овакав састав Америке код српских навијача само је појачао еуфорију, па дио нације сматра да “орлови” могу равноправно да играју против неприкосновених Американаца. Уосталом, то мисли и Драган Милосављевић.

- Нећу да причам о финалу. Никада нисам играо са Америма, не знам ни да ли ћу сада. Ова екипа може лагано да игра са свима - рекао је Милосављевић.

А чиме располаже Ђорђевић? Отписивање Немање Недовића и Николе Калинића довело је до тога да је Србија остала без атлетски најбољег бека, који, питање је колико компатибилан са Милошем Теодосићем и Богданом Богдановићем, па зашто да не и са Марком Гудурићем. Србија у њима има играче који креирају за себе и друге, па док Богдановић и Гудурић могу да одиграју добру одбрану, капитен ће у том дијелу игре морати да се сакрије као свих претходних година. Зато Ђорђевић вјероватно размишља да му је потребнији Милосављевић од Недовића као дефанзивни специјалиста који и на другој страни терена може да допринесе без да има превише протагонизма са лоптом. Калинић је тројка, која доста времена проводи на позицији крилног центра, а у Фенербахчеу је знао играти и центра када Жељко Обрадовић потпуно спусти петорку. Имао је добру сезону и сигурно би значио због своје поливалентности. Квалитет екипе на ниском крилу сигурно неће опасти, јер је ту Владимир Лучић. Бивши капитен Партизана завршио је трећу сезону у Бајерну гдје је био један од најбољих играча. Према ријечима спортског директора минхенског клуба, Лучић је МВП сваке екипе због свега што ради на терену. Он је права модерна тројка, има солидан шут, сјајне физичке предиспозиције, игра изнад обруча што је веома важно за данашњу кошарку. Доноси екипи нови ниво атлетицизма што је Ђорђевић желио да подигне одмах по доласку на клупу националног тима. Питање је којих 12 ће селектор водити у Кину. Србија је без дилеме најјача на позицији центра. Прва опција је најбоља петица свијета Никола Јокић. Прва звијезда Денвера и најплаћенији српски кошаркаш у историји изабран је у прву НБА петорку и ту се прича о њему завршава. Поред њега је Бобан Марјановић са завидним НБА искуством и најбољи центар Евролиге Никола Милутинов. Ту Србија има предност против свих екипа, сигурно и против Америке. Вјероватно ће Ђорђевић у неким моментима “упарити” два од три центра заједно у петорци, а оно што је сјајно, је што сва тројица одлично дистрибуирају лопту.

Поново је најслабија конкуренција на крилном центру. Немања Бјелица је недодирљив, а Милан Мачван неспреман за велико такмичење. Да ли ће Ђорђевић поново ићи са Стефаном Бирчевићем, или ће повести само кошаркаша Сакрамента, па његове минуте одмора попуњавати спуштањем Јокића на четири или подизањем Лучића или можда Марка Симоновића (оп. а. ако буде био међу 12) позицију више. Утисак је да су Теодосић, Стефан Јовић и Василије Мицић сигурни на кецу, Богдановић на позицији бека шутера, а све остало су слатке муке селектора којем неће бити лако да одлучи са којих 12 напада медаљу у Кини.

Први шешир за ЕП

Кошаркашка репрезентација Србије налази се у првом шеширу пред жријеб за квалификације за наредно Европско првенство (22. јул). У квалификацијама ће учествовати 32 репрезентације, које ће бити подијељене у осам група, а “орлови” су у првом шеширу заједно са Шпанијом, Француском и Литванијом. У шестом шеширу је БиХ и Сјеверна Македонија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана