Српски кошаркаш Милан Мачван окончао играчку каријеру: Срце хоће, али кољена не могу

Агенције
Српски кошаркаш Милан Мачван окончао играчку каријеру: Срце хоће, али кољена не могу

БЕОГРАД - Српски кошаркаш Милан Мачван објавио је да завршава играчку каријеру у 31. години због проблема са повредама.

Кошаркаш који је прошао много тога у каријери тешко се одлучио на овај корак јер је кошарци био посвећен цијели живот.

- Драги моји, дошли смо до краја играчких дана, нажалост, моја колена не могу даље, кошарка ми је дала све, али дао сам и ја њој. Срце и хоће, али здрав разум каже да је крај. Желео бих да захвалим свима који су имали утицај на моју играчку каријеру, свим тренерима, саиграчима и навијачима. Највећа могућа привилегија за једног спортисту је да буде део државног тима и великих клубова који се боре за медаље и трофеје. Одлука је била тешка и компликована, али заснована на рационалном размишљању и највише због мог физичког здравља. Тешко је донети одлуку, али сам миран и спокојан. После две тешке повреде сам већ размишљао о томе, али нисам хтео да одем као повређен играч, већ да покушам да завршим каријеру као што сам је и почео - као победник и шампион. Одлучио сам се да одем у Јапан, освојили смо два трофеја и са те стране одлазим миран - рекао је Мачван.

Претходно је најавио да ће саопштити битну вијест и многи навијачи Партизана понадали су се да то значи повратак међу “црно-бијеле”, али је све то пало у воду.

- Повратак у Партизан није искључен, али у неком другом виду. Верујем да ће многи бити разочарани и да ће се осетити шокирано, али уколико не могу да пружим сто одсто, ако не могу да уживам, а не могу због својих колена, не желим да варам људе. Покушао сам да останем поштен и да завршим каријеру како ваља - казао је Мачван.

Захвалио је свим клубовима у којима је играо и најавио да ће остати у кошарци и индиректно потврдио информацију да ће преузети улогу спортског директора Виртуса из Болоње. Међутим, италијанска екипа експресно је реаговала и демантовала именовање Србина на поменуту функцију.

- Остварио сам своје дечачке снове, све оно што ми је било битно, освајао трофеје и медаље, био капитен репрезентације. Остаћу у кошарци сигурно јер је она мој живот, али у некој другој улози. Верујем да ћу врло брзо знати своју будућност и да се назире неки посао. До следећег виђења - поручио је Мачван.

Клубови

Професионалну каријеру Мачван је почео прије 13 година у ФМП-у, потом играо за Хемофарм, а у два наврата и за Партизан. Био је члан Макабија и Олимпије Милано, те Галатасараја и Бајерна, у којем је прије двије године доживио тешку повреду лигамената кољена, да би посљедњу годину одиграо за јапански Алаверк Токио, гдје му је тренер био Лука Павићевић. Мачван је предводио “златну генерацију” 2007. која је освојила титулу јуниорског првака свијета против САД у Новом Саду. За сениорску је дебитовао пред ЕП 2009. у Пољској и одмах освојио сребро, као и 2017. у Истанбулу. Има олимпијско сребро (2016), те злато са Универзијаде у Београду (2009).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана