Сретењски орден Зорану Терзићу - за 20 година 20 медаља

Tanjug
Сретењски орден Зорану Терзићу - за 20 година 20 медаља

БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић уручио је данас Сретењски орден другог степена трофејном тренеру Зорану Терзићу за заслуге у спортској делатности и постигнуте резултате женске одбојкашке репрезентације Србије.

Терзић је са најбољим одбојкашицама Србије за 20 година освојио 20 медаља на великим такмичењима: сребро и бронзу на Олимпијским играма, злато и бронзу на Свјетским првенствима, три европска злата, два сребра и бронзу, три злата и једну бронзу у Европској лиги, бронзу на Европским играма, као и сребро на Свјетском купу, бронзу на Универзијади и три бронзе на Гран прију.

Два пута проглашен за најбољег тренера Европе у избору Европске одбојкашке конфедерације - 2018. и 2021. године.

Актуелни је тренер турског Фенербахчеа, а однедавно и селектор Русије.

Вучић је, уручујући Орден  Терзићу, поручио да је он прославио и тај спорт и Србију у свијету и као врсни капетан који је вјешто кормиларио кроз све изазове освојио све што се може освојити - 20 медаља са највећих такмичења, за две деценије на челу репрезентације.

-За одбојку се каже да су је измислили мушкарци, а усавршиле жене. Кроз каријеру Зорана Терзића преплићу се као фин и ситан вез, златне нити успега и у мушкој и у женској одбојци - рекао је Вучић и подсјетио да је Терзић играо за све категорије Црвене звезде, али као млад и студиозан донео рискантну одлуку да се посвети тренерском послу и студијама спорта.

-И тиме је, не само за себе, већ и за све нас, донео најбољу одлуку - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је истакао да је Терзић као тренер освојио све што се може освојити - за две деценије као селектор репрезентације, освојио је 20 највећих трофеја.

-Екипе и генерације су се мењале, али је наша репрезентација увек имала врсног капетана који је вешто кормиларио кроз све спортске изазове - поручио је Вучић.

Додао је да је пресрећан што Орден уручује човјеку који је прославио српски спорт и нашу земљу широм свијета, а чије ће витешке побједе заувијек остати забиљежене у спортским аналима, али и у срцима љубитеља одбојке.

-Многи нису свесни да Терзић није више селектор наше репрезентације. Када слушамо о резултатима наше женске селекције, кажемо - сад ће то Терзић да реши, а он води репрезентацију Русије - рекао примијетио је Вучић.

Подсјетио је да је Србија, у тешкој ситуацији, ангажовала селектора из Италије, Данијелеа Сантарелија, али је, каже, од Терзића тешко или немогуће пронаћи бољег или успјешнијег.

-Ако нама нешто зариба, следи указ који не може да се оповргне - нашалио се Вучић са Терзићем, указујући колико је његов рад значајан за српску одбојку.

-Хвала вам на свему, за све дивне тренутке, огроман рад и труд. Ми обични смртници, који то гледамо, неретко помислимо да је то резултат тих тренутака нервозе током утакмице, заборављајући колико је уложено труда, рада, изгубљених тренутака са породицом, проблема... Хвама вам на свим победама, витешким поразима и огромној борбености, и жељи да нашу земљу уздигнете до неслућених висина - поручио је предсједник Србије.

Вучић је указао и да је Терзић драматично помогао расту популарности, не само одбојке, него и Србије, тако гдје је женски спорт изузетно популаран, као у скандинавским земаљама, САД, Канади, Аустралији.

-Хвала вам и желим вам много успеха, и данас у послу који обављате, али ја знам да ћете на крају доћи у своју Србију и поново донети најбоље и највише својој земљи и народу - поручио је Вучић.

Терзић је захвалио  данас свима који су помогли да се до тих резултата и дође.

-Као што је председник и рекао, била је то дуга и углавном лепа, прелепа пловидба - рекао је Терзић, констатујући да је мало затечен, јер није очекивао толики број новинара у згради Предсједништва Србије.

-Да, понеки пут сам се осећао као капетан Ахаб који јури Моби Дика, али захвалан сам свима који су помогли да дођемо до резултата - рекао је Теризћ.

Како је рекао, Орден који му је уручио Вучић, на крају пловидбе, је као свјетионик и циљ.

-Хвала, пре свега, мојим сарадницима, играчицама, али и држави која нам је обезбедила врхунске услове за рад - рекао је Терзић и додао да се нада да ово признање није и посљедње који добија, не зато што је нескроман, већ због тога што, како каже, још није „матор“ и није завршио посао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана