Срђан Бабић, млади репрезентативац Србије за “Глас Српске”: Навикли смо да побјеђујемо

Иван Драгичевић
Срђан Бабић, млади репрезентативац Србије за “Глас Српске”: Навикли смо да побјеђујемо

Трст - Млада репрезентација Србије предстојеће Европско првенство дочекује као један од фаворита. Селектор Горан Ђоровић на располагању има сјајну екипу коју ће предводити нови нападач Реала Лука Јовић, а један од адута у одбрани је и Бањалучанин Срђан Бабић, који ће имати жестоку конкуренцију у борби за два штоперска мјеста.

Дефанзивац Црвене звезде бориће се са Николом Миленковићем и Вукашином Јовановићем, али и Бијељинцем из Партизана Светозаром Марковићем за два мјеста у срцу одбране. Већ по наведеном види се да Србија има врло јак и конкурентан тим који се прошетао кроз квалификације и има велике амбиције у групи Б. Србија ће све утакмице групне фазе играти у Трсту гдје би требало да има велику подршку навијача због бројног српског становништва које живи у том дијелу Италије. Увијек је уводна утакмица веома важна, али овај пут је посебно, јер Србија не смије да закаже против објективно слабијег ривала Аустрије (18.30 часова), затим три дана касније против Њемачке, док је утакмица са Данском заказана за 23. јун.

Најпознатији играч вечерашњег ривала је везни фудбалер Салцбурга Ксавер Шлагер, а у тиму има и много играча са наших простора. Тако је пажњу привукла изјава Саше Калајџића који је рекао да неће славити уколико успије да постигне гол против Србије.

- Не осјећамо притисак. Идемо на првенство да одиграмо најбоље могуће. Никада не можеш да прогнозираш како ће се ствари одвијати. Већ у групи имамо јаке ривале, а на турниру ће бити још много јаких репрезентација. Незахвално је говорити да ли смо фаворити. Наша генерација је дуго заједно и увијек смо имали резултат, чак и у моментима када је игра била слабија, што значи да имамо побједнички менталитет. Много побједа смо забиљежили головима у посљедњим минутима утакмице - рекао је Бабић.

“Орлићи” нису дуго на окупу. Они најважнији играчи, који су наступали и за А селекцију провели су тек неколико дана са екипом у Порторожу, али без обзира на мало времена које је провела заједно, ова генерација се међусобно одлично познаје. Иако уморни од напорних сезона мораће да буду на високом нивоу у Италији.

- Радили смо на физичкој спреми, јер смо били на одмору. Нисмо могли ни да радимо оно што је замишљено, јер нисмо били комплетни. Ипак, мислим да смо стигли све да одрадимо и спремни смо за прво искушење. Уздам се у наш квалитет, али и карактер и менталитет о којем сам говорио - додао је Бабић.

Без обзира што је Србија према процјенама кладионица тек шести фаворит такмичења, иза земаља “Лига петице” селектор Горан Ђоровић никада није скривао амбиције - нада се и вјерује да ће ова генерација “орлића”, која је навикла да побјеђује и у млађим категоријама, ако ништа бар поновити резултат из 2007. године када их је Холандија зауставила у финалу. У тиму ће имати и најскупљег фудбалера првенства Луку Јовића, али и “пола” сениорске репрезентације. Већ поменути Миленковић, затим Андрија Живковић, Саша Лукић и Немања Радоњић скупили су доста минута у А селекцији, а и остали момци попут Милана Гајића, Данила Пантића, Ивана Шапоњића имају већ прилично искуство. Мали проблем за “орлиће” је што и остале репрезентације имају врло јаке адуте. Два највећа фаворита су домаћин Италија и Шпанија, који у својим редовима имају више момака који су већ сада звијезде - Федерика Кијезу, Мојзе Кена, Николаса Заниола, односно Фабијана Руиза, Микела Орјазабала и Карлоса Солера.

Евро је синоћ отворен утакмицама Пољска - Белгија и Италија - Шпанија, а наступа укупно 12 репрезентација подијељених у три групе. Пласман у полуфинале обезбиједиће побједници група и једна најбоља другопласирана селекција. Финале је 30. јуна на “Дачија арени”  у Удинама.

 

 

Градови домаћини

Све утакмице групне фазе Србија ће играти на стадиону Триестине у Трсту на веома лијепом стадиону “Нерео Роко” који прима нешто више од 32.000 гледалаца. Остали градови домаћини су Болоња, Ређо Емилија, Ћезена, Удине, а у Сан Марину ће се играти на стадиону “Серавале”.

 

Најскупљи тимови

1. Шпанија 437,3

2. Италија  415,3

3. Француска       368

4. Њемачка 314

5. Енглеска 305,5

6. Србија    137,2

*износи су у милионима евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана