Спортски свијет опрашта се од легендарног тренера: Дудино насљеђе остаје да живи

Танјуг
Спортски свијет опрашта се од легендарног тренера: Дудино насљеђе остаје да живи

БЕОГРАД - Кошаркашки и спортски свијет опрошта се од легендарног кошаркашког тренера Душана Дуде Ивковића.

Од једног од најуспјешнијих европских тренера свих времена опростили су домаћи и инострани клубови, играчи, као и цијела спортска јавност у Србији и Европи.

Први човјек Евролиге Ђорди Бертомеу рекао је да је одласком Душана Дуде Ивковића кошарка изгубила једног од пионира ове игре.

-Ми у Евролиги смо тужни што нас је Дуда Ивковић, блиски пријатељ и прави великан овог нашег спорта прерано напустио. Није претјерано рећи да је Дуда утицао на европску кошарку, јер одрастао у Београду, једној од колијевки овог спорта и многе екипе је водио до највећих успјеха. Чак и више од његових достигнућа, Дуда ће остати запамћен као прави вођа хиљада играча и генерација тренера. Кошарка је изгубила једног од својих пионира, али насљеђе тренера Ивковића наставља да живи у Евролиги, којој је помогао да се подигне тамо где је данас - рекао је Бертомеу за сајт Евролиге.

Ивковић је два пута освојио Евролигу са Олимпијакосом.

 - Југословенска, српска и европска кошарка изгубиле су велико тренерско име са импозантном биографијом и богатим доприносом кошарци- изјавио је предсједник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидар Маљковић.

Напомиње да је Ивковић своје прегалаштво и посвећеност показао у Грчкој и у Русији.

- Огроман допринос Душана Ивковића јесте и у едукацији младих тренера као и у организацији великих кошаркашких семинара јер је од самог оснивања био председник Удружења кошаркашких тренера Србије - рекао је Маљковић Танјугу.
Маљковић, који је и сам као тренер оставио дубок траг у европској кошарци, додао је да су под руководством Дуде Ивковића одгојене генерације младих кошаркаша и младих тренера.

-Након смрти Душана Ивковића остаје велика празнина. Сви актери данашње кошарке мораће да уложе сво своје знање и велике напоре да ту празнину попуне. Овом приликом у своје личне име и у име Олимпијског комитета Србије изражавам саучешће супрузи Нени, као и њиховој деци, на великом губитку - поручио је Маљковић.

Трасирао кошаркашки пут многих играча и тренера

- Са животне позорнице, сишао је легендарни Душан Дуда Ивковић. Рано јутрос, престало је да куца срце великог кошаркашког оца, чувеног „Крсташа“, човека чије кошаркашко наслеђе није могуће описати речима. Члан ФИБА Куће славних, легенда Евролиге, шампион Европе, шампион УЛЕБ купа, шампион Сапорта купа, победник међународног Купа „Радивој Кораћ“, шампион Југославије, шампион Грчке, шампион Русије, освајач националних купова Турске, Русије, Југославије и Грчке. Селектор репрезентација СФР Југославије и Србије са којима је освајао Светско и Европско злато, Олимпијско сребро, Европско сребро...Изнад свега, Дуда Ивковић је човек који је трасирао кошаркашки пут многих играча и тренера ка највећим дометима у историји овог спорта - наводи се у опроштају КК Партизан.

Од свог најважнијег тренера у историји клуба, опростио се и грчки Олимпијакос.

-Највећи тренер Олимпијакоса и један од најбољих у Европи, велики Душан Ивковић више није са нама. Легендарни Дуда је отишао на дуго путовање. Учитељу, хвала вам на ономе што сте нам понудили. Увек ћемо те се сећати - навео је Олимпијакос на свом сајту.

-Хвала вам на свему тренеру, почивајте у миру - написао је један од најбољих европских кошаркаша Никола Миротић.

Од Дуде Ивковића, опростио се и бивши репрезентативац Владимир Штимац.

-Човек који ми је показао шта значи репрезентација, дисциплина и посвећеност. Дао ми је шансу да обучем тај свети дрес. Немам речи које могу овог човека да опису. Хвала на свему и нека вам је вечна слава! - написао је Штимац на друштвеним мрежама.

И Московски ЦСКА опростио се од легендарног кошаркашког стручњака који је преминуо у Београду у 78. години.

Ивковић је московски тим водио од 2002. до 2005. године.

-Отишао је један од најбољих тренера у историји свјетске кошарке. Он је био први страни тренер у историји ЦСКА. Дуда је био тај који је увео нове стандарде у клуб, модерну организацију која је ЦСКА сврстала међу најбоље клубове у Европи. И по одласку из Москве, Ивковић је наставио да прати црвено-плаве, са којима је освојио три титуле првака Русије и Куп ове земље - написали су из ЦСКА на свом сајту.

Актуелни тренер Московљана Димитрис Итудис каже да је ово веома тужан моменат за њега.

-Тешко је наћи праве ријечи. Дуда је имао дивну супругу Нену и синове Петра и Павла, а ја сам се осјећао као његов спортски син. Била је велика част и привилегија познавати таквог тренера и особу и увијек ћу памтити савјете које сам добио од њега. Пријатељство са њим је било непроцјењиво, као и подршка и повјерење које сам добијао од Дуде. Овога љета сам био са његовим сином Павлом на Халкидикију и планирали смо да се окупимо у Београду или Москви...Моје искрено саучешће породици Ивковић и свима који су познавали Дуду - рекао је Итудис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана