Славен Билић говорио о рату, распаду Југославије и одласку из Сплита

Б92
Славен Билић говорио о рату, распаду Југославије и одласку из Сплита

Славен Билић, хрватски фудбалски тренер, говорио је о путу од Сплита до Вест Бромича.

Билић већ дуги низ година ради успјешно у врху свјетског фудбала, почевши каријеру у Хајдуку из Сплита.

Тренерске воде водиле су га преко репрезентације Хрватске, Локомотиве из Москве, Бешикташа и Ал-Итихада, све до Вест Бромич Албиона гдје је данас.

Педесетједногодишњак из Сплита је у опширном интервјуу говорио о својим почецима.

"Имали смо добро образовање и добар живот. Отац ми је био доктор економских наука и били смо поприлично богати, па смо зато брат и ја ишли у добре школе и зато сам завршио право. Школа нам је у дјетињству била на првом мјесту, али је отац такође био залуђен фудбалом", почео је причу Билић за "Скај" и наставио:

"Имали смо добар живот, да будем искрен, али смо жељели своју државуу и та идеја се јавила када је дошло до распада СССР-а, у нашем граду је владала ратна атмосфера. Рат је суштински био 60-70 километара од Сплита, а у њему, хвала Богу, само пар недјеља. Нико из наше породице није био у војсци, али је тадашњи предсједник (Фрањо Туђман) рекао да спортисти морају да буду амбасадори Хрватске, тако да смо наставили да играмо фудбал".

Билић је родни град напустио напустио 1993. године, када је из Хајдука прешао у Калрсруе за који је наступао наредне три године.

"Тада смо сви који смо могли отишли у иностранство. Ја сам отишао у Њемачку, неки су отишли у Италију, па и Енглеску. То се све дешавало раних 90-их када енглеска лига није била толико отворена за странце. Ми смо тада били амбасадаори Хрватске. Онда смо почели да играмо за репрезентацију и били добри на Европском првенству 1996. са Давором Шукером, Звонимиром Бобаном и осталима. Поносно смо представљали своју земљу", истиче Билић.

Билићева играчка каријера трајала је 12 година и онда је почела тренерска, у Сплиту, а 2017. се вратио у Вест Хем, гдје је играо једне сезоне.

Ту је провео двије сезоне, затим једну годину радио у Ал-Итихаду, а сада покушава да ВБА врати у Премијер лигу.

"Када сам био у Вест Хему доста сам гледао Чемпионшип, то једноставно не можете да игноришете. У посљедњих седам-осам година у тој лиги је почео да се игра добар фудбал. Доста је чврсто, свиђа ми се. Био сам у Премијер лиги и доста играча који су сада у Чемпионшипу може да има одличну каријеру и у рангу изнад. Дефинитивно и неколико играча Вест Брома. Доста њих", закључио је хрватски стручњак.

Билићев тим игра јако добро и тренутно заузима друго мјесто Чемпионшипа, са утакмицом мање од Лидса Марсеја Бјелсе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана