Сахрањен легендарни тренер: Шест великана Ју кошарке носили Дудин ковчег

ГС
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Великом Душану Дуди Ивковићу на посљедњи испраћај дошао је сам крем српске и европске кошарке.

Чланови породице, пријатељи и поштоваоци лика и дјела једног од најбољих српских и свјетских тренерских кошаркашких имена, окупили су се на Новом гробљу у Београду да испрате легендарног Дуду на вјечни починак.

Много великана је било на Новом гробљу, много суза, много туге, али и оволики број људи који су дошли на Дудину сахрану, најбоље говоре о томе какав је човјек и великан био.

Од великих имена ту су били Жељко Обрадовић, кум Дуде Ивковића, Владе Дивац, Предраг Даниловић, Жарко Паспаљ, Димитрис Итудис, Василис Спанулис, Јуре Здовц, као и посљедња генерација српских кошаркаша које је Дуда водио као селектор у којој су били Новица Величковић, Коста Перовић, Душко Савановић, Стефан Марковић, Ненад Крстић...

Били су ту и предсједник кошаркашког савеза Црне Горе Никола Пековић, први човјек македонске кошарке Перо Антић, преносе Независне.

Опроштајни говор одржао је Дудин пријатељ глумац Горан Султановић, а ковчег су носили Жељко Обрадовић, Владе Дивац, Дино Рађа, Предраг Даниловић, Жарко Паспаљ и Јуре Здовц, који је посебно био неутјешан и плакао је као киша.

Ивковић је рођен у Београду 29. октобра 1943. године и био је један од најуспјешнијих европских тренера свих времена.

Са Југославијом на шампионатима Европе освајао је медаље у Загребу 1989, Риму 1991. и Атини 1995. године. Био је и селектор кошаркашке репрезентације Србије од 2008. до 2013. године, освојио је за то вријеме сребро на Европском првенству и био је четврти на Свјетском првенству 2010.

Од 1996. до 1999. када је био десна рука Жељка Обрадовића у стручном штабу Плавих освојио је злато на ЕП 1997. и СП 1999, бронзу на ОИ 1996. и бронзу на континенталном шампионату 1999.

Тренерску каријеру завршио је 2016. године, водио је ревијални меч у знак опроштаја против Олимпијакоса 20. септембра 2017. године.

Ивковић је преминуо 16. септембра у 78. години од посљедица воде у плућима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана