Семир Османагић: Новак примјер читавом човјечанству

Г.С.
Семир Османагић: Новак примјер читавом човјечанству

ВИСОКО - Он је примјер младим генерацијама и читавом човјечанству, поручио је Семир Османагић археолог и професор, који је више пута угостио Новака Ђоковића у Високом.

Освајање десете титуле Новака Ђоковића на Аустралиан опену пратило се и у Босанској долини пирамида гдје је Новак чест гост и највећи амбасадор овог пројекта у свијету.

„Новак Ђоковић је освајањем тениског гранд слам турнира “Аустралиан опен” заокружио важан животни циклус. Ово је био његов рекордни десети тријумф у Мелбоурну и двадесет други гранд слам, чиме је потврдио титулу најбољег играча тениса икада. Али, ово је и његов животни тријумф”, написао је Семир Османагић.  

Он је подсјетио да му је у јануару 2022.  онемогућено да игра у Аустралији мада му је виза била претходно одобрена.

„Слиједиле су дискриминаторне забране на турнирима у САД и непризнавање бодова освојених његовом титулом на Вимблдону. Умјесто да читаву 2022. остане на врху тениске ранг листе, политикантски му је то право одузето. Упркос томе, тријумф у Аустралији је вратио ствари на своје мјесто, Новак је поново број један и његов боравак на трону по броју седмица још дуго неће бити достигнут. И, мада је психолошки био уздрман третманом у Аустралији, гледајући из ванвременске перспективе, Новак је стекао свјетску славу и поштовање као човјек принципа”, написао је Османагић.

„Направио је свој избор, не намечући своје мишљење другима. Присјетимо се његових џентлменских изјава о Аустралији, организаторима тениског турнира, публици и цјелокупној јавности у овој земљи. Ни једном гестом, нити једном рјечју се није осјетила горчина, већ је увијек показивао своје људско поштовање. Ко се данас сјећа имена премијера Аустралије или њихових министара за имиграцију и спорт из јануара 2022? С правом, готово нико. Новаково освајање титуле годину дана послије је више од игре. То је била његова судбина и награда човјеку који се усудио да испуни своје животне потенцијале, без обзира на све потешкоће које су га пратиле”, наводи Османагић и на крају закључује:

„Новак Ђоковић није само најбољи спротиста Балкана и Европе свих времена, већ и примјер младим генерацијама и читавом човјечанству”, поручио је Османагић, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана