Саво Милошевић, шеф стручног штаба Партизана за “Глас Српске”: Орлићииграли без икакве идеје

Дарко Пашагић
Саво Милошевић, шеф стручног штаба Партизана за “Глас Српске”: Орлићииграли без икакве идеје

Шеф стручног штаба Партизана Саво Милошевић сматра да је пред београдским клубом бурно љето, што је постала пракса претходних година. И у овом прелазном року биће пуно одлазака и долазака, али су на то у Хумској 1 већ навикли.

Фудбалери Партизана налазе се на мини-припремама на Златибору, гдје брусе форму за старт Суперлиге Србије 20. јула и наступ у другом колу квалификација за Лигу Европе пет дана касније.

- Имали смо мало простора и времена од завршетка прошле сезоне, а опет ће ти бројни одласци и доласци да праве проблем током припрема. Ипак, најважније је да нема повређених и болесних. Као што је познато, имали смо десетак играча на трансфер листи, а њима треба додати и фудбалере који су продати - Горана Закарића, Светозара Марковића и Рикарда Гомеша. Још не знам да ли ће бити реализован трансфер Страхиње Павловића јер су за то задужени људи у Београду. Једино што знам је да би он, и у случају да потпише уговор са неким другим клубом, могао да остане код нас још годину дана на позајмици. Ужурбано се ради и на довођену појачања и верујем да ће у наредним данима још пет-шест играча постати наши чланови, тако да ћемо практично испочетка морати да правимо тим - рекао је Милошевић.

ГЛАС: Какав је статус Сејдубе Суме и Огњена Ожеговића, који су били на позајмицама?

МИЛОШЕВИЋ: По медијима се врте разне приче, али једина је истина да ћу наставити са досадашњим праксом, односно да се нећу одрицати играча о чијој се вредности и квалитету сам нисам уверио. У претходном периоду сам пружао прилику свим играчима да се наметну, па не видим разлога да тако не буде и са њима двојицом. Сви имају исти статус, а за нешто више треба сами да се изборе током припрема.

ГЛАС: Да ли би наредна сезона могла бити прекретница за Партизан с обзиром на то да је Црвена звезда ухватила темпо и константно расте?

МИЛОШЕВИЋ: Врло рано је о томе причати и не желим да ишта обећавам. Управо због тог изостанка из Европе прошле сезоне велики је притисак јавности јер је евидентна глад за трофејима. Међутим, морамо бити реални, а једино што могу да обећам је да ћемо сви заједно пружити максимум да дођемо до циља. Где ће у свему томе бити крајњи домет, остаје да се види.

ГЛАС: До марта сте били на мјесту потпредсједника Фудбалског савеза Србије. Како гледате на дебакл сениорске репрезентације у квалификацијама за Европско првенство против Украјине и на потоп “орлића” на ЕП у Италији и Сан Марину?

МИЛОШЕВИЋ: Морам да признам да сам разочаран резултатима, поготово младих, који су имали сјајне резултате претходних година. Неки од тих  момака били су прваци Европе, неки шампиони света и имали су потврђен квалитет на највишем нивоу. Ово што се десило у Италији нисам могао да претпоставим ни у најцрњим  сновима. Дешавало се и раније да имамо лоше резултате на завршним турнирима, али да овако катастрофално одиграмо на највишем нивоу без шансе и без икакве идеје је несхватљиво. Сада сви траже кривце у свему, али је евидентно да овде ништа није функционисало. Прије три године дао сам оставку на место директора и од тада се спремам за посао тренера, тако да нисам био толико укључен у све те активности, али ми је потпуна непознаница шта се десило.

ГЛАС: Као некадашњи нападач и центарфор шта мислите о примјени ВАР технологије?

МИЛОШЕВИЋ: Апсолутно сам био за увођење ВАР-а. Статистички гледано, већ је донео бољитак фудбалу и смањио број грешака, бар оних кардиналних. Међутим, и даље видим неке одлуке које су чудне, што је недопустиво и јако ми смета. Ако је већ уведен, онда мора бити перфектан јер четворо додатних људи гледа сваку спорну ситуацију из четири угла и са не знам колико камера. А видим и даље грешке, што онда ствара неке додатне “теорије завере” о којима не желим да полемишем.

ГЛАС: Да је у Ваше вријеме био ВАР да ли би сте дали више или мање голова?

МИЛОШЕВИЋ: Вероватно мање, мада је било и доста погодака који су ми поништени, а можда није требало.

Гладијатори

ГЛАС: У Ваше вријеме љетне и зимске паузе су биле знатно дуже. Да ли играчи постају “робови” тренинга, путовања и утакмица?

МИЛОШЕВИЋ: Више пута сам поновио да су фудбалери постали гладијатори. Фудбал је делатност која постаје једна од најутицајнијих на свету за стварање новца и постао је једна од водећих индустрија. Тако велике индустрије захтевају све већи ангажман свих укључених у целокупну причу, и то је нешто што је очекивано. Фудбал је можда тежи од већине послова на свету, али је компензација далеко већа, тако да не би требало нико од играча да се жали јер су за свој рад други људи далеко мање плаћени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана