Саша Илић, легендарни капитен “црно-бијелих” за “Глас Српске”: Вратићу се у мој Партизан

Душан Репија
Саша Илић, легендарни капитен “црно-бијелих” за “Глас Српске”: Вратићу се у мој Партизан

Када је на крају прошле сезоне одлучио да оконча професионалну каријеру, изгледало је немогуће да неће остати у Партизану, који је уз петогодишњи прекид био његова кућа 33 године.

На утакмици против Војводине, његовој 875. у дресу вољеног клуба, добио је почасти какве је и заслужио, отисак његових копачки остао је у посуди са глином, а из клуба је речено да дрес са бројем 22 више нико никада неће задужити. Ипак, дани су пролазили, полако се ближио и почетак текуће сезоне, а вијест коју је чекала армија навијача није стигла. Илић није добио функцију у Хумској, већ ће бити дио стручног штаба кадетске селекције Србије.

- Ево сад вам кажем да је то само привремено, јер мене и Партизан нико и ништа не може да раздвоји. Имам озбиљне амбиције да будем у клубу, појавиле су се одређене несугласице са људима са којима сам преговарао и у овом тренутку нисам тамо, али то не значи да једног дана нећу бити. Са друге стране, имам амбицију да стекнем профи тренерску лиценцу, отворила се могућност да радим у ФС Србије. Видим себе као тренера у будућности, а нисам желео да будем беспослен и губим време - рекао је Илић за “Глас Српске” приликом боравка на Партизановом кампу који је завршен у Бањалуци.

ГЛАС: Да ли себе видите као тренера или функционера у омиљеном клубу?

ИЛИЋ: Људи мало површно посматрају ствари, јер су функције у спортском сектору и тренер врло уско повезане. Као функционера себе видим искључиво у Партизану, али ћу се едуковати и да будем тренер. Од вишка глава не боли, не могу без фудбала, који је део мог живота.

ГЛАС: До тренутка повратка сигурно гледате све утакмице Партизана, па тако и ову против Молдеа. Могу ли “црно-бијели” у Лигу Европе?

ИЛИЋ: Надам се да могу, била би то одлична одскочна даска за ову сезону. Имамо активан резултат, али је завршено тек прво полувреме, па је рано било шта прогнозирати. Биће сигурно тврда утакмица у Норвешкој, Молде је одиграо такмичарски меч, нису пуно показали у нападу, али имају солидан резултат.

ГЛАС: Да ли сте у једном тренутку пожељели да “ускочите” у ТВ и помогнете доскорашњим саиграчима?

ИЛИЋА: Хаха. И данас имам жељу да играм, нисам оставио фудбал јер редовно играм мали са друштвом. Свестан сам у својој глави да не могу више, али сам пожелео у појединим тренуцима да, ако ништа, будем крај њих и помогнем им.

ГЛАС: Како оцјењујете игру овосезонских појачања, која су можда и ниво више по квалитету, с обзиром на финансијске могућности Партизана?

ИЛИЋ: Слажем се да је посебно Бибрас Натхо врло озбиљан играч и добро је што је изабрао Партизан. Много ће значити овим момцима. Такума Асано и Умар Садик су млади, школовани играчи који су одрастали у Арсеналу и Роми и лепо је што су провалили да би код нас могли додатно да напредују. Пласман у Лигу Европе донео би им много, а нарочито клубу. Још бар шест европских утакмица значило би и због првенствене трке јер сви добро знају да Партизан живи од титула. Од 1996. сам био у првом тиму и никада се није десило да не освојимо титулу три године у низу. Када поново не би успели, био би то јак ударац.

ГЛАС: Без обзира на ангажовање странаца, заштитни знак Партизана су играчи из омладинске школе. Ко Вам се тренутно највише допада из те плејаде?

ИЛИЋ: Мали Филип Стевановић свако је искочио у први план ове сезоне, а од раније је ту Страхиња Павловић. Шансу је добио и његов презимењак Лазар. Мислим да је тренутно седам или осам играча из наше школе у првом тиму, што је леп податак. Са њима треба бити опрезан и усмерити их на прави начин да клуб има још већу корист од тога.

ГЛАС: Лијепу шансу за други узастопни пласман у Лигу шампиона има Црвена звезда, која у џепу већ има Лигу Европе. Колико би српском фудбалу значило да “вјечити” упоредо играју групну фазу било ког европског такмичења?

ИЛИЋ: Било би сјајно. Само тако можемо да померамо границе. Видим да је Суперлига тренутно на 18. месту по коефицијенту, а 15. које гарантује два места у квалификацијама за Лигу шампиона више није тако далеко. Звезда има одличан резултат из Берна и мислим да је растерећенија од Партизана јер је осигурала Лигу Европе.

Вјерује учитељу

Један од кључних људи за каријеру Саше Илића свакако је нови селектор Србије Љубиша Тумбаковић.

- Тумба је мој учитељ и пријатељ. Има знање и ауторитет па се надам најбољем. Навијаћу за њега као и за све претходнике. Сигурно ће имати тежак деби са Португалијом, али мислим да имамо шансу и пре свега квалитет да одемо на Евро. Позитивна ствар је што су се вратили Матија Настасић и Лука Миливојевић - нагласио је Илић.

Камп у Гламочанима

Трећу годину у низу успјешно је одржан Партизанов камп у организацији Школе фудбала Младост из Гламочана, а ове године похађали су га млади фудбалери који су у Бањалуку дошли чак из Француске, Њемачке, Словеније, Аустрије... Одушевљење није крио први човјек Младости Миленко Петровић, а посебно јер је коначно успио да доведе Сашу Илића.

- Добијао сам позив и претходне две године, али никако нисам могао да уклопим долазак јер сам био активан фудбалер. Сада имам мало више времена и драго ми је што сам дошао. Видео сам да је све на врхунском нивоу, добро знам како раде наши тренери из омладинске школе и срећан сам што деца нису потрошила седам дана узалуд. Сигуран сам да су много научили - рекао је Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана