Прије скоро 50 година због епидемије вариоле прекинута су сва првенства у Југославији

ГС
Прије скоро 50 година због епидемије вариоле прекинута су сва првенства у Југославији

Ногометно првенство Босне и Херцеговине прекинуто је због пандемије коронавируса, а једно од питања која се намећу је да ли ће и хоће ли бити настављено. Одговор бисмо могли пронаћи у познатој Цицероновој изреци "хисториа ест магистра витае".

 

 

А хисторија нас учи како је прије скоро 50 година ногомет, кошарка и сви остали спортови, али и читав живот стао у бившој Југославији.

Наиме, почетком 1972. године Југославију је задесила епидемија вариоле за коју се до тада сматрало да је искоријењена.

Вариолу, или велике богиње, у Југославију је са хаџа 15. фебруара 1972. године донио тридесетпетогодишњи Косовар Ибрахим Хоти који је живио у једном селу поред Ђаковице.

До половине марта вариолом је заражено више од 140 људи, а државни врх је покушавао на све начине одгодити проглашење епидемије како не би угрозили туристичку сезону на Јадранском мору.

Ипак, 25. марта 1972. године је стање било толико критично да је то на крају и учињено уз проглашење ванредног стања, а као посљедица тога је било отказивање свих спортских такмичења широм државе.

Посљедњи меч прије прекида југословенске Прве савезне лиге одигран је 19. марта, а прекид првенства је требао трајати петнаестак дана, тачније до 9. априла.

Ситуација је и даље била критична, те је Такмичарска комисија Фудбалског савеза Југославије донијела одлуку о одлагању још једног кола.

Поједине екипе су у току паузе преузеле ризик, те су одигравале пријатељске утакмице, али без присуства навијача.

Прекид је трајао све до 16. априла када је настављено првенство, а титулу првака је освојио Жељезничар са два бода више од Црвене звезде. Плави су и прије прекида били лидери са четири бода предности у односу на Београђане.

Такођер, и кошаркашко првенство је било прекинуто након 19 одиграних кола, а наставило се такођер након скоро мјесец дана. Титулу је освојила Црвена звезда.

Од посљедица вариоле захваљујући великим напорима власти и пожртвованошћу грађана који су се строго придржавали упутстава преминуло је само 35 особа од 175 заражених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана