Преминуо Иван Топлак

Срна
Foto: Илустрација

ЉУБЉАНА - Легендарни фудбалер и бивши селектор репрезентације Југославије Иван Топлак преминуо је у Марибору је у 90. години живота, саопштио је ФСС.

На клупи нашег најбољег тима, Топлак је сједио на осам утакмица, али је највећи успјех остварио као селектор олимпијске репрезентације, са којом је најпре освојио четврто мјесто на Играма у Москви 1980, а потом и бронзану медаљу у Лос Анђелесу 1984. године.

Тај феноменалан олимпијски тим који је играма и резултатима привлачио пажњу цјелокупне спортске јавности, чинили су Драган Стојковић, Бора Цветковић, Мирсад Баљић, Милко Ђуровски, Владо Чапљић, Митар Мркела, Срећко Катанец, Љуба Радановић, Адмир Смајић и многи други асови који су касније направили велике каријере и у А репрезентацији.

Луда дружина из Источне Европе, како су је звали медији у САД, прошетала се кроз групну фазу и побједама против Камеруна, Канаде и Ирака изборила пласман у четвртфинале гдје је декласирала Западну Њемачку са 5:2 и нанијела јој један од најтежих пораза у њеној историји.

У полуфиналу, умор и повреде били су већи противник по изабранике Ивана Топлака од репрезентације Француске, која је послије велике борбе и тек у продужецима славила побједу од 4:2 и отишла у финале.

У мечу за треће мјесто, Плави су направили преокрет против Италије, славили са 2:1 и освојили бронзано одличје за југословенски олимпијски тим.

У тандему са Ивицом Осимом, Топлак је предводио Југославију и на три утакмице током 1986. године, послије чега се преселио у Индонезију у којој је радио од 1991. до 1993. године.

Током успјешне играчке каријере наступао за мариборски Браник, љубљанску Олимпију и Црвену звезду.

Топлак је забележио и један наступ за најбољу селекцију Југославије, 28. новембра 1956. године против Енглеске, али је као члан младе репрезентације наше земље на 10 одиграних мечева постигао чак 12 голова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана