Преминуо чувени кошаркашки тренер Боривоје Ценић

Срна
Foto: MN Press

БЕОГРАД- Чувени тренер Боривоје Бора Ценић преминуо је данас у Београду у 91. години, саопштено је из Удружења кошаркашких тренера Србије.

Ценић је играчку каријеру почео у "Железничару" 1947. године, затим је играо у "Радничком" двије године и уједно тренирао млађе категорије, да би се послије сезоне у БАСК-у 1951. године вратио на Црвени Крст.

Са јуниорима је освојио државно сребро 1959. године, затим прелази у подмладак "Црвене звезде", а 1962. године преузима кормило сениорки "Радничког", са којима четири пута осваја првенство Југославије /1964, 1965, 1966. и 1968/, преносе "Вечерње новости".

Ценић, упоредо са тим, као први тренер женске сениорске репрезентације СФРЈ, осваја историјско прво одличје, сребро на Европском првенству на Сицилији /1968/ и запажене резултате на осталим европским првенствима и Балканијадама.

Он је водио мушки тим ОКК "Београд" и у исто вријеме најбоље јуниорке Југославије, а потом слиједе сезоне у краљевачкој "Слоги", грчкој "Патри", Кувајту, Јагодини, ангажман у школи кошарке "Звездара" и у ОКК "Београд".

Од 1995. до 2000. године у Кошаркашком савезу Југославије Ценић је имао функцију директора млађих селекција, а од 2000. године био је стручни сарадник бројних кошаркашких кампова.

Ценић је добитник награде за животно дјело Удружења кошаркашких тренера Србије, награде Спортског савеза Београда и Сребрне лопте Кошаркашког савеза Србије.

Ценићево име носи и кошаркашки семинар Удружења кошаркашких тренера Србије "Тренерски дани", који је намијењен тренерима млађих категорија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана