Полуфинале Дејвис купа доноси спектакуларан комшијски окршај: Србија удара на Хрватску

Г.С.
Полуфинале Дејвис купа доноси спектакуларан комшијски окршај: Србија удара на Хрватску

МАДРИД - Србија или Хрватска? “Орлови” или “коцкасти”? Одговор на питање која репрезентација ће се пласирати у финале Дејвис купа сазнаћемо вечерас након што комшије по трећи пут одмјере снаге у дуго ишчекиваном балканском дербију.

Када копља укрштају Срби и Хрвати, трилер је загарантован. Ти мечеви по правилу излазе из спортских оквира, а побједника не одлучује само “суви” квалитет, него и инспирација, мотив, и, жаргонски речено, напаљеност.

До сада је Србија, бар када је “бијели спорт” у питању, била успјешнија пошто је обје битке ријешила у своју корист. Године 2010, на путу до за сада једине “салатаре”, тадашњи ученици Богдана Обрадовића одржали су час тениса “сусједима” славивши са 4:1. А пет година касније епилог је био исти, с тим да је оних 5:0 много више забољело Хрвате јер се бој био у по Сплита. Нови окршај игра се на неутралном терену, али је улог још већи - финале престижног такмичења.

С обзиром на чињеницу да Новак Ђоковић и у овој акцији изнова доказује зашто је прави лидер српског тима, “орлови” у џепу имају готово сигуран поен. Јер, Ноле у другом синглу игра против Марина Чилића, тенисера са којим има скор 17-2 и велики је фаворит у том дуелу.

Ако се узме у обзир да је најјачи адут “коцкастих” дубл Никола Мектић - Мате Павић, тандем најбољих на свијету који је у сезони на измаку освојио Вимблдон и злато на Олимпијским играма, онда је јасно да би први сингл могао бити одлучујући.

Србија је до сада наступила са три адута, Душаном Лајовићем (скор у 2021. 17-27), Филипом Крајиновићем (19-22) и Миомиром Кецмановићем (14-25), док су Хрватску представљали мало познати Борна Гојо (246. на АТП листи) и Нино Сердарушић (276). Српски трилинг на папиру јесте фаворит, међутим, Гојо и Сердарушић су славили у свим мечевима, што даје додатну драж комшијском окршају.

У њему побједа нема исти значај као против неке друге репрезентације, што је признао и сам Ђоковић.

- Ривалство је велико, ми смо комшије. Увек је то неки додатни притисак, мотив. Обе земље желе победу. Без обзира на то шта се догоди на терену, оно што је битно јесте да постоји поштовање и пријатељство на терену и ван њега. Сигуран сам да ће оба тима дати све за победу. Није у питању само полуфинале, већ дуел Србије и Хрватске, што има посебан значај за нас - рекао је Ђоковић.

Ноле емотивно проживљава сваки тренутак уз репрезентацију за коју је, како каже, увијек ту.

- Када нисте на терену, емотивно сте ту, навијате, подржавате сународнике, стварно је разлика велика. Надам се да ћемо добити тај први сингл. Имамо добру хемију, можемо до победе и то нам је циљ. Веома смо мотивисани - закључио је први рекет планете.

Најљепше емоције

Новак Ђоковић тврди да је посебно инспирисан када брани боје Србије:

- Све док сам здрав, бићу ту. Трудићу се да увек будем на располагању репрезентацији, јер екипна такмичења попут историјског Дејвис купа и новог АТП купа провоцирају најлепше емоције у мени. Веома сам мотивисан да играм за Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана