Почиње нова сезона АБА лиге: “Вјечити” фаворити, Игокеа могуће изненађење

Приредио: Милан Зубовић
Почиње нова сезона АБА лиге: “Вјечити” фаворити, Игокеа могуће изненађење

БАЊАЛУКА - Утакмицом Задра и Студентског центра, која је на распореду вечерас од 18 часова, почеће 22 сезона АБА лиге.

Већ по обичају четири клуба улазе са највишим амбицијама, док ће неколико осталих вребати шансу из прикрајка. Већ сада је јасно да ће бити доста гужве на дну у борби за опстанак. Такмичење ће ове сезоне доживјети одређене промјене које би требало да донесу додатну драж.

Актуелни шампион Црвена звезда изједначила се са Партизаном по броју титула (шест) и дефинитивно је први фаворит док у сезону улази са доста измијењеним тимом и новим тренером. Најтрофејнијег стручњака у историји “црвено-бијелих” Дејана Радоњића замијенио је Владимир Јовановић који је на Мали Калемегдан довео Немању Недовића, Далибора Илића, Филипа Петрушева, Хасана Мартина, Џона Холанда, Бена Бентила, Џејлена Адамса и Мирослава Радуљицу. Остао је без Николе Калинића, Дејана Давидовца, Нејта Волтерса, Остина Холинса, Маика Цирбеса и Арона Вајта, а Марко Симоновић је из патика ускочио у одијело, па ће бити његов први помоћник. Уз то најављује се и повратак Стефана Јовића. Широк ростер пун искусних играча као и младих лавова спремних за доказивање обећавају велику борбу за нови шампионски прстен.

Традиционално највећи ривал је Партизан који није био толико активан у прелазном року и његова највећа снага је на клупи гдје сједи Жељко Обрадовић. Отишли су Родионс Курукс, Немања Дангубић, Далас Мур, Раде Загорац и Душан Милетић, а стигли Данило Анђушић, Данте Ексум, Џејмс Нанели и Јанис Папапетру. Уз старосједиоце Алексу Аврамовића, Алена Смаилагића, Кевина Пантера, Зека Ледеја... биће велика пријетња шампиону мада је питање колико ће моћи да издрже изазове на два фронта јер се враћају у Евролигу након осам година.

Будућност је направила велику реконструкцију тима и на клупи је Влада Јовановић који зна како се освајају титуле, јер је са Партизаном био првак регионалног такмичења. Јак домаћи терен биће предност Подгоричана који су током љета ангажовали Камерона Рејнолдса, Фила Бута, Тре Бел-Хајнса, Алексу Илића, Александара Лазића, Алфу Кабу и Арона Вајта са којима би требало да се умијешају у борбу за финале.

Доста играча напустило је Цедевита Олимпију и одласци Јаке Блажича, Зека Огаста, Џејкоба Пулена и Мелвина Еџима доста ће се осјетити. С друге стране, екипу коју предводи Јурица Големац појачали су Јан Коси, Амар Алибеговић, Карло Матковић, Џош Адамс и Марко Јеремић који могу да им донесу полуфинале.

Игокеа је дефинитивно прво име међу клубовима који би могли да изненаде иако евентуални пласман екипе из Републике Српске међу четири најбоља тима на Јадрану не би представљао толико изненађење јер посљедње двије сезоне чета тренера Драгана Бајића сјајно игра и стизала је до плеј-офа. Бајића највише брину повреде плејмејкера који нису одрадили комплетне припреме па ће се морати да се уигравају током утакмица. Остао је гро екипе из прошле сезоне предвођен Марком Јошилом, Антабијом Волером, Дарком Талићем и Дешном Стивенсом, а стигло је неколико квалитетних појачања попут Кендрика Реја, Марија Накића и Брајанта Крафорда док ће млађи играчи Коста Кондић, Срђан Бошковић и Огњен Радошић добити прилику да се покажу у АБА лиги, али и Лиги шампиона.

Мало је недостајало да и ФМП заигра у Лиги шампиона, али је поклекао у финалу квалификација против Бакен Берса тако да ће доста појачани тим бити оријентисан на регионално такмичење и лако би могао да се умијеша у борбу за једно од мјеста у врху табеле. Своју шансу из прикрајка вреба и млади тим Меге који и даље има исту политику - резултат није толико битан већ је развој играч у првом плану. Умјесто Владе Јовановића екипу ће тренирати млади стручњак Марко Бараћ који је протекле двије сезоне био помоћник Бајићу у Игокеи.

Пред ову сезону мало је измијењен систем такмичења у завршници па ће првих осам екипа са табеле наступити у плеј-офу умјесто досадашњих шест екипа што отвара већу борбу много више екипа за што бољи пласман. Своје мјесто међу осам најбољих тражиће Борац, Морнар и Студентски центар док ће Цибона, Сплит, Задар и повратник у такмичење МЗТ водити бригу око опстанка. Хрватске клубове, прије свих Цибону, годинама тресе криза и једно вријеме су хтјели да одустану од АБА лиге и заиграју у Алпе Адрија купу којег чине клубови из Аустрије, Словеније, Словачке, Пољске и Чешке.

Прво коло

Парови првог кола, петак: Задар - Студентски центар (18). Субота: Игокеа - Морнар (16), Црвена звезда - МЗТ (20). Недјеља: Цибона - Партизан (17), Будућност - Сплит (19), Цедевита Олимпија - Борац (21). Понедјељак: ФМП - Мега (18).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана