Побједнички тим наставља заједно

Приредио: Никола Лучић
Побједнички тим наставља заједно

Лондон - Вијест која је обрадовала све навијаче Новака Ђоковића након освајања Вимблдона је да ће Маријан Вајда остати у стручном штабу српског тенисера до краја текуће сезоне.

Новаков повратак у старо друштво почео је када се у тим вратио словачки стручњак. Зато и није чудна одлука од јуче играча планете да продужи сарадњу са тренером који му је вратио жељу за побједама.

- Изгледа да Вајда планира да се и после Вимблдона задржи у мом друштву, што ми је невероватно драго. Радићемо сигурно до краја године заједно, а за после ћемо видети. Наравно да сам захвалан Маријану, као и Гебхарду Гричу што су се вратили. Никада се нисмо растали, ми смо породица, волимо се и то се није променило кад смо одлучили да се разиђемо. То је више била кратка пауза и драго ми је због тога - изјавио је Ђоковић.

Словак је рекао да није очекивао Новаков тријумф на Вимблдону, поготово ако се у обзир узме да након Ролан Гароса није био сигуран ни да ли ће уопште играти сезону на трави.

- Новак је пронашао своју игру. Добро је било да је играо Квинс и мало је недостајало да не буде спреман за Вимблдон. Имао сам одређене сумње и пред финале, због меча од пет сетова против Надала, али се све добро завршило - рекао је Вајда.

Освајање трећег гренд слема сезоне није прошло незапажено ни у свјетским медијима, који са одушевљењем описују успјех српског тенисера, констатујући да се вратио на велику сцену и да је спреман да поново буде на самом врху и руши бројне рекорде. Тако шпанска “Марка” доноси наслов “Ђоковић нови краљ Вимблдона” и означава његов четврти трофеј на гренд слему у Лондону као најдражи до сада. “Ас” наводи да се “Ђоковић вратио из пустиње”, а каталонски “Мундо Депортиво” да је Новак већ доказао да је врхунски тенисер. “Новак је доминирао над Андерсоном и вратио се у свјетску елиту”, пише Би-Би-Си, док је “Гардијанов” наслов “Ђоковић је поново пронашао звијер у себи”.

Заиста је тако. Свима нам је познато шта је Ђоковић прошао од тренутка када је на стадиону “Филип Шатрије” 2016. подигао Куп мускетара и комплетирао гренд слем. До краја године изгубио је прво мјесто, сљедећу је завршио већ у јулу због повреде лакта. Услиједио је безуспјешан период рехабилитације, који је окончан хируршким захватом, али и мимоилажење са бројним члановима тима. Када је поражен у првом мечу након операције, против 109. играча свијета, Тара Данијела у Индијан Велсу мало ко је вјеровао да ће се Новак вратити у свјетски врх. Сам Ђоковић је изјавио да се никад лошије није осјећао на терену и да је елиминација од Беное Пера у Мајамију, седам дана након пораза од Данијела, била најнижа тачка коју је дотакао у посљедњих  12 мјесеци.

- Индијан Велс и Мајами били су за мене јединствени турнири у негативном смислу, јер сам ту одиграо вероватно најгоре мечеве и најгоре сам се осећао на терену откад сам професионални тенисер. Знам да сам се прерано вратио, сви су ме убеђивали да није време и да морам боље да се спремим, али послушао сам себе и не кајем се, јер знам да је све то допринело овој ситуацији у којој сам сада - рекао је Ђоковић.

Српском асу сада предстоји пауза пред америчку турнеју. С обзиром на то да до краја сезоне не брани ниједан бод, можемо очекивати још већи напредак на АТП ранг-листи, након скока на десету позицију послије освајања најпрестижнијег тениског турнира.

Новаку пријети казна

Британски медији преносе да би Новак Ђоковић могао да буде кажњен због понашања током финалног меча на Вимблдону, пошто је у једном тренутку, у трећем сету, изгубио живце и упутио непристојну поруку публици. У десетом гему трећег сета, када је Кевин Андерсон водио са 5:4, Ђоковић је спасио двије сет лопте, а потом је дијелу навијача који није могао да се обузда током поена, уз псовку, поручио да умукну.

АТП ЛИСТА

1. Рафаел Надал  9.310 поена

2. Роџер Федерер         7.080

3. Александар Зверев   5.665

4. Хуан Мартин дел Потро   5.395

5. Кевин Андерсон       4.655

6. Григор Димитров     4.610

7. Марин Чилић  3.905

8. Џон Изнер       3.720

9. Доминик Тим  3.664

10. Новак Ђоковић       3.355

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана