Пешић: Јокић је фантастичан, али ја тражим екипу

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Људи ме само питају да ли ће Никола Јокић играти за Србију, па се често нашалим да не рачунам на њега, он је фантастичан играч, али ја тражим екипу, рекао је селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић.

"Кошарка је колективни спорт и не морају увек да играју најбољи играчи. Тренер прави екипу од играча који нису најбољи, али се најбоље разумеју, најбоље функционишу, али опет, утакмице се углавном одлучују у последњем минуту и одлуке у последњем нападу доносе најбољи играчи и тренери", рекао је Пешић гостујући на телевизији К1.

Пешић је нагласио да је Србија и даље земља кошарке, што је доказала и организацијом Фајнал-фора, али да су се времена промијенила и да српски клубови не могу финансијски да испрате конкуренцију из богатих земаља.

"Србије је сада нова земља, нама је спорт увек важан, тражимо нови идентитет, кошарка је постала као фудбал глобални спорт, конкуренција је много већа, али ми и даље имамо имиџ нације познате у сналажењу и спретности на малом простору".

Управо зато Србија сада има четири МВП-ија у четири такмичења (Никола Јокић, Василије Мицић, Милош Теодосић и Никола Калинић).

"Имали смо исту ситуацију и просле године, Мицић, Теодосић и Јокић били су МВП, а нисмо отишли на ОИ. Сад морамо да поставимо приоритете, да видимо да профитирамо. Само ме питају за Јокића, а н нико за Калинића? Кад кажем да је Калинић наш најбољи играч гледају ме чудно, а ја само испитујем јавност. Нема правог Јокића без Калинића, као што не би било ни Џордана без Пипена или Кукоча".

Пешић каже да ће Србија наредне двије утакмице у квалификацијама за Свјетско првенство против Летоније и Белгије играти са играчима који у том тренутку буду на располагању, а да се нада да ћемо на Европском шампионат бити комплетни.

"Прошле године припреме смо са четири играча и када имате да једна утакмица одлучује, а ту је увек лакше слабијој екипи, онда дођу Италијани и ништа од ОИ. Када је ЕП у питању кажем да су фаворити Немачка и Француска. Немци имају осам играча у НБА, Французи 15 и сви ће бити у конкуренцији. Што се тиче нас, момци су рационални, друга су времена. Наравно, да играчи желе да играју за своју земљу, радују се и поносни су, имају овде фамилију, другове, говоре својим језиком. То им свима фали и они све то желе и идентификују се са тим. Они од тога имају користи у том смислу, јер ту новца нема. Играће против најбољих у Европи и хоће да виде где су. Очекује се да ово буде најјаче Европско првенство, јер долази после мпаузе од четири године".

Пешић је прокоментарисао и чињеницу да је Русија "избачена" из свих спортова.

"ФИБА је организација, која је, да тако кажем, последња "скинула панталоне", мислим да то да Русија не игра није фер-плеј и да ничему не води", закључио је Пешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана