"Орлови" спремни за Летонце

Милан Зубовић
Foto: КС СРБИЈЕ

НИШ - Кошаркашка репрезентација Србије ће након јутрошњег тренинга у нишкој дворани "Чаир", овог поподнева отпутовати за Ригу гдје се сутра од 18.30 састаје са репрезентацијом Летоније.

Сутрашња утакмица је претпосљедња у првој фази квалификација за одлазак на Свјетско првенство 2023, а након ње ће српски национални тим управо у Нишу одмјерити снаге са Белгијом 3. јула од 21 сат.

Мечеви против Летоније и Белгије од велике су важности за репрезентацију Србије, јер се побједе из тих међусобних дуела преносе у наредну фазу квалификација, када ће "орлови" играти са Великом Британијом, Грчком и Турском.

Из групе од шест тимова, само три ће се квалификовати за Свјетско првенство. У првом дуелу против Летоније, тим Србије је у дворани "Александар Николић" дошао до побједе резултатом 101:100, а пред сутрашњи меч, селектор наше репрезентације Светислав Пешић поручује:

- Очекује нас репрезентација Летоније, директан противник у борби за одлазак на Светско првенство. Треба знати да ће они бити најозбиљнији конкурент оног тренутка када се укрстимо са Грчком, Великом Британијом и Турском. Зато је ова утакмица не одлучујућа, али веома важна. Ми смо радили веома добро, играчи су показали оно што у овом тренутку нико не може да нам одузме, а то је тај ентузијазам и жеља да тамо изађемо као екипа која ће дати све од себе.

То је и оно што ја од ове екипе тражим. Не победу, него да свако да оно што највише у овом тренутку може за екипу. То ће по мени бити довољно да направимо услове како би са пуно самопоуздања ушли у утакмицу и завршили утакмицу - рекао је Пешић.

Кључни погодак са линије слободних бацања за победу Србије у првом мечу са Летонијом постигао је Марко Јагодић-Куриџа двије секунде прије краја утакмице.

Пред сутрашњи дуел, искусни крилни центар каже: - Седам месеци касније поново играмо са Летонијом. Утакмица јесте у истој групи и истом такмичењу, али су састави обе репрезентације у великој мери измењени.

То је специфично за овај систем такмичења, али тако је како је и тога

смо били свесни и пре самог почетка. Ми смо за ово време колико смо заједно покушали да се што боље припремимо и уиграмо. О Летонији не треба трошити речи, видели смо у Београду колико су опасни, а сада ће, сигуран сам, бити још опаснији.

Ипак, свесни смо да имамо своје адуте, као и шта би нам победа у Риги донела пред наставак такмичења. Идемо тамо са жељом да одиграмо најбољу могућу утакмицу и дамо све да се у Ниш вратимо са другом победом над истим ривалом - нагласио је Јагодић Куриџа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана