“Орлови” играју за лакше сутра

Г.С.
“Орлови” играју за лакше сутра

ИСТАНБУЛ - Иако су мислима већ у мечу са Шкотском, без сумње најважнијим од четири изазова до краја године, фудбалери Србије морају озбиљно да схвате све утакмице, па тако и вечерашњу у Истанбулу у оквиру 4. кола Лиге нација.

Неочекивани неуспјех против Мађарске послије једне од најбољих партија у посљедњој деценији ставио је “орлове” у прилично незавидну позицију групе 3. А ново такмичење УЕФА ипак је далеко од безначајног. Зашто?

Први разлог је што момци Љубише Тумбаковића добрим резултатима до краја 2020. треба да потврде други шешир пред жријеб за квалификације Мундијала 2022. године. За сада имају лијепу шансу, али не смију да се опусте јер није исто извлачење чекати у другом или трећем шеширу, посебно што ће Катар сигурно видјети само побједници квалификационих група. Осим тога, у игри је и опстанак у другом разреду Лиге нација, што је такође битно за убудуће.

УЕФА је шешире за квалификације за Евро 2020. правила наспрам резултата у Лиги нација, а не на основу ФИФА ранг-листе. Уколико би Србија наредну сезону Лиге нација (2022/23) провела у Б дивизији, имала би шансе да се нађе у другом шеширу пред квалификације за Евро 2024. Осим тога, и те како је битан актуелни тренутак и блиска будућност, односно 12. новембар, дан када може да се прекине пост неодлазака на Европско првенство. Тумбаковић ће свакако и овај меч искористити да испроба нове варијанте којима би изненадио Шкоте као што је то учинио Норвежанима.

Додуше, биће и приморан на то јер се у договорима са клубовима одрекао Душана Тадића, Луке Миливојевића, Марка Грујића, Страхиње Павловића, Александра Катаија, Саше Здјелара и Емила Роцкова. Зато ће шансу врло вјероватно добити и Душан Влаховић који је дебитовао у поразу од Мађарске.

- Турци су јака екипа са много добрих појединаца. Верујемо у себе, имамо свест о нашој вредности и ако дамо све од себе и будемо имали приступ као против Норвешке, неће бити проблема. Надамо се да ћемо остварити добар резултат - рекао је Влаховић.

Како је против Мађарске одмарао Александар Митровић, не би било изненађење да управо њих двојица нападну селекцију Сенола Гунеша, који такође испробава нове варијанте и покушава да прошири ростер кроз ово такмичење. Резултати и не трпе толико јер су у посљедња два меча ремизирали у Њемачкој и Русији, уз сјајна издања Кенана Карамана.

Битан меч и за БиХ

Послије фијаска у баражу против Сјеверне Ирске фудбалери БиХ покушаће (20.45) спасти што се спасти може у Пољској. У случају новог неуспјеха у Лиги нација лако би могли склизнути у четврти шешир пред квалификације за Свјетско првенство, што би им и те како отежало пут ка Катару.

 

Група 3

Турска - Србија (20.45), Русија - Мађарска (20.45).

1. Русија     3        2        1        0        7:4     7

2. Мађарска         3        2        0        1        4:3     6

3. Турска   3        0        2        1        1:2     2

4. Србија    3        0        1        2        1:4     1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана