Отворен Виртуелни олимпијски музеј поводом 111. рођендана Олимпијског комитета Србије

Танјуг
Foto: Oлимпијски комитет Србије

БЕОГРАД- Менаџер за промоцију олимпијских вриједности Олимпијског комитета Србије (ОКС) и руководилац пројекта Виртуелни олимпијски музеј Наташа Јанковић изјавила је да је заједно са сарадницима дуго радила на томе да ризница олимпијских сјећања буде доступна широј публици.

Олимпијски комитет Србије јуче је прославио 111. рођендан и том приликом отворен је Виртуелни олимпијски музеј.

- Желели смо да дигитализујемо олимпијско наслеђе наше земље и тако га учинимо доступним свим љубитељима спорта, олимпизма и љубитељима историје. Овим пројектом идемо у корак са светом и на сјајан начин спајамо традицију и иновативност, што је Олимпијски комитет Србије увек са успехом радио. Ултимативни циљ јесте да сајт има едукативни карактер и да се што више младих људи, који данас живе „дигитални живот" упозна са олимпијским вредностима које треба неговати на спортским борилиштима, али и у свакодневном животу -  рекла је Јанковић, наводи се у саопштењу ОКС-а.

Специјално креирана веб платформа olimpijskimuzej.rs омогућиће представљање музејских експоната широј јавности и приступ информативном садржају везано за историју олимпизма у Србији и учешће спортиста у Срији на Олимпијским и Медитеранским Играма.

Кроз мултимедијалну колекцију, бројне занимљивости и сјећања олимпијаца, посјетиоци ће се упознати са најзначајнијим резултатима, олимпијским херојима, али и незаборавним моментима са Олимпијских игара који су обиљежили историју спорта у Србији.

Јанковић истиче да је један од најупечатљивијих момената рада на Олимпијском музеју био рад са олимпијцима који су исписивали златне странице историје Олимпијских игара.

- Током рада на Олимпијском музеју били смо у константном контакту са олимпијцима коју су представљали нашу земљу на Олимпијским играма, неки чак и пре више деценија. Кроз интервјуе смо оживели њихова сећања на саме Олимпијске игре, као и на церемоније отварања, атмосферу током такмичења и на доживљаје из Олимпијског села. Многи су нам уступили вредне спортске меморабилије са Олимпијских игара које ће од сада причати своју причу путем Виртуелног олимпијског музеја. Наша мисија је тек почела, трудићемо да још више надоградимо Олимпијски музеј и обогатимо га новим сећањима и вредним предметима - закључила је Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана