Од Београда до Токија

Агенције
Од Београда до Токија

БЕОГРАД - Сјајну прилику да пред својим навијачима изборе пласман на Олимпијске игре имаће мушка и женска кошаркашка репрезентација Србије пошто је и званично потврђено да ће Београд бити домаћин квалификационих турнира.

Жријеб учесника свих женских и мушких квалификационих турнира биће одржан 27. новембра 2019. године у швајцарском Мијеу.

Поред Србије, организацију женских турнира за ОИ, који су на програму од 6. до 9. фебруара 2020. године, добиле су Белгија (Остенде), Кина (Фошан) и Француска (Бурж).

Изабранице Марине Маљковић своје битке за олимпијску визу водиће у дворани “Александар Николић”, док ће кошаркаши играти у “Штарк арени”. Домаћини мушких квалификационих турнира (23 - 28. јун 2020) поред Србије биће Канада (Викторија), Хрватска (Сплит) и Литванија (Каунас).

Када је ријеч о мушкарцима, на четири турнира учествоваће по шест репрезентација, а само првопласиране екипе наћи ће се у Земљи излазећег сунца наредне године.

Предсједник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић био је пресрећан након што је ФИБА објавила коначну одлуку поручивши да је то велики успјех КСС. 

- Верујем да ћемо бити сјајни домаћини, као и много пута до сада, као и да ће се обе наше репрезентације, женска и мушка, пласирати на Олимпијске игре у Токију уз велику подршку љубитеља кошарке у Србији који ће уживо моћи да уживају у врхунској кошарци. Ово је велики успех државе Србије, без чијих гаранција не бисмо ни могли да дођемо у ситуацију да победимо у овом избору домаћина - рекао је Даниловић. 

Са четири женска квалификациона турнира, на којима ће играти по четири репрезентације, визу за Токио извадиће по три првопласиране репрезентације из сваке групе.

Уколико се Кинескиње не пласирају кроз претквалификациони турнир, на којем треба да побиједе Нови Зеланд, ФИБА ће накнадно одредити домаћина једног женског турнира умјесто Кине.

 

“Арена” водила у Рио

Кошаркаши Србије налазе се у истој позицији као и 2016. године када су у “Штарк арени” изборили пласман на Олимпијске игре у Рију.

“Орлови” су тада на домаћем паркету били бољи од Анголе, Летоније, Чешке и Јапана, док је у финалу пао Порторико.

Вођени великом подршком са трибина, изабраници тадашњег селектора Александра Ђорђевића славили су у свакој утакмици, па сигурно не би имали ништа против да се исти сценарио понови и на љето.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана