Николић: Јокић и Богдановић постали су играчи у Србији

Tanjug
Foto: MN Press

БЕОГРАД- Познати кошаркашки тренер Мирослав Мута НИколић, уочи старта нове сезоне, изјавио је да је домаће такмичење у Србији изванредан полигон за развој младих играча.

"Талената у Србији има. Пратим шта се дешава у малим срединама, у унутрашњости и заиста има перспективне деце. Оно што им је потребно је минутажа на преласку из јуниорске у сениорску конкуренцију и мислим да те драгоцене минуте могу да добију управо у домаћој лиги”, констатује Николић.

Не могу сви да играју у Црвеној звезди и Партизану и то свима мора да буде јасно, сматра популарни "Мута", који је тренирао оба вјечита ривала.

"Неопходно је да сазревају, да се развијају у малим клубовима, да скупљају искуство, да се не изгубе. Млади треба да схвате да се у Србији постаје играц. Сви они сањају одлазак у НБА и то је у реду, али ако погледају само мало у прошлост видеће да су и Јокић и Богдановиц постали играци у Србији“.

Просјек година у КЛС прошле сезоне био је 22,7 а трофејни стратег нема дилему да је то правац којим треба и даље да иде домаће такмичење.

То је позитиван тренд. Ми морамо да форсирамо младе играче. Добра ствар је што се ситуација у КЛС лиги поправља и мислим да ће то бити све атрактивније такмицење тим младим играчима, да неће одлазити у земље у региону, да се јуре по Бугарској или Мађарској, већ ће бирати да се развијају у Србији. Има позитивних помака. Верујте ми добро се ради, има и добрих тренера, то је охрабрујуће и улива оптимизам у будуцност српске кошарке. Увек сам се борио за нашу лигу и то ћу наставити да чиним, јер домаће такмичење треба да буде база одакле ће наши велики клубови да црпе играче”.

Николица посебно радује чињеница да се и финансијска ситуација у КЛС лиги поправља.

“После много година КЛС је добио насловног спонзора. То је умањило трошкове клубовима. Сигуран сам да се руководство лиге на томе неће задржати и да ће наставити да ради у том правцу и да ће се услови констатно побољшавати”, нагласио је Николић и потом истакао:

“Такође, финансијска помоц коју је председник Србије обезбедио клубовима у време пандемије вируса корона је била драгоцена. Верујте ми до је била преко потребна ињекција како би мали клубови у Србији преживели и ојачали. Можемо ми да га волимо или не, али чињеница је да помогао наш спорт, као и репрезентацију и Савез и то у неколико наврата што је за сваку похвалу”.

Увертира за поцетак Кошакашке лиге Србије био је скуп, који је пре десетак дана одржан на Старој планини, гдје су се окупили тренери свих тимова, као и сва службена лица – судије и делегати.

“Сјајна ствар и мислим да би такви скупови требало чешће да се одржавају. Вишеструка корист је остварена, јер не само да смо имали предавања о новим ФИБА правилима, већ смо били у прилици да разменимо мишљења, али и да градимо међусобно поверење” закључио је Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана