Никола Пилић за “Глас Српске: Ђоковић је Србин и зато им је трн у оку

Дејан Марић
Никола Пилић за “Глас Српске: Ђоковић је Србин и зато им је трн у оку

МИНХЕН - Када игра у шестој брзини, Новак Ђоковић је непобједив! Нападају га јер им смета што је први рекет планете Србин. Свјетски мејнстрим медији не могу да умање Нолетову класу, иако се то својски труде. Ако остане здрав, може освојити и више од 20 гренд слем титула. И, зашто не, поново побиједити Рафаела Надала у Паризу.

Овако би се, у кратким цртама, могао препричати интервју са чувеним Николом Пилићем, човјеком кога Ђоковић зове тениским оцем и који је, уз Јелену Генчић, један од најзаслужнијих што је српски ас стигао до пиједестала.

Наш саговорник помно је пратио шта његов ученик ради у Аустралији. И, није скривао одушевљење чињеницом да је остварио гренд слем пунољетство, осигурао рекорд по броју седмица проведених на АТП трону, те тако запушио иста свим критичарима.

- Кад Ђоковић игра у шестој брзини, нико му ништа не може. Тако је овог пута играо на Аустралијен опену. Њему је Мелбурн као што је Рафаелу Надалу Ролан Гарос. Њихови рекорди на ова два турнира никада неће бити надмашени. Треба Рафи одати признање за сва достигнућа на шљаци. Међутим, на свим другим подлогама Ноле је најбољи - почео је Пилић причу за “Глас Српске”.

Човјек кроз чије “руке” су прошли Ђоковић, Борис Бекер, Горан Иванишевић, Михаел Штих, Ернестс Гулбис... је свјестан да су Новакова достигнућа много мање цијењена у односу на оне Роџера Федерера и Надала. А зна и зашто је то тако.

- Многима смета што “број један” долази из мале земље, Србије. Ђоковић има харизму, паметан је, говори пет језика, ускоро ће бити играч са највише седмица на АТП трону. Он им је трн у оку. Ипак, Новак је јак и пролази све те препреке. Његову класу не могу да умање иако то жарко желе - додао је тренерски вук.

Српски тенисер у протеклих годину дана је прошао медијску голготу. Нападали су га због организације Адрија тура, дисквалификације са УС опена, формирања паралелне Асоцијације тениских професионалаца, захтјева аустралијским властима да сви имају исте услове у карантину... Чак су тврдили и да глуми повреду током посљедњег гренд слема. Напади никада нису били јачи.

- Слажем се с ти­м. Људи могу говорити шта их је воља. Пси лају, каравани пролазе. Свјетски мејнстрим медији покушавају да минимизирају успјехе неког са Балкана. То је тако, и не само у спорту - нагласио је Пилић.

Стручњак који је Дејвис куп освајао са Њемачком, Хрватском и Србијом очекује да ће атаци бити и јачи како се Ноле буде ближио другом најважнијем рекорду “бијелог спорта”, броју гренд слем титула. Пилић је увијек у први план истицао број седмица на врху АТП листе као најважнији критеријум у дебати ко је најбољи свих времена. Сада, када је Ђоковић осигурао тај примат, слиједи јуриш на гренд слемове.

- Дај Боже Новаку здравља. Остане ли здрав, може да обори и рекорд по броју гренд слем титула. Годину је млађи од Надала, шест од Федерера. Има шансе, то је сигурно - јасан је наш саговорник.

Огромно искуство које посједује први рекет планете је, према Пилићевим ријечима, велики Новаков савезник у биткама са све опаснијим младим  снагама. То се најбоље видјело у недјељном финалу против Медведева.

- Данил је први пут дошао на “прави” меч против човјека који је у шестој брзини. Имао је већи притисак и због недостатка искуства. Јер било је то Ђоковићево девето финале у Мелбурну.

Ноле је након 18. ГС рецке изјавио да је опуштенији јер је обезбиједио рекорд на АТП листи, те да су гренд слемови његов нови приоритет. Први наредни је Ролан Гарос, на којем је Рафа неприкосновен са 13 титула.

- Прије свега, треба скинути капу Надалу због свега што је направио на шљаци. Узео је толико трофеја на Ролан Гаросу, Барселони, Риму, Мадриду, Све су то огромне бројке. Међутим, Ђоковић га је већ добијао у Паризу. Наравно и губио је. Али, ако задржи ову шесту брзину, неће бити без шанси - закључио је Пилић.

Ефекат Иванишевић

Од када је Горан Иванишевић постао дио Ђоковићевог тима, Новак је значајно унаприједио почетни ударац. Сервис му је постао моћно оружје, неријетко га спасавао у невољама, а у финалу Аустралијен опена је неријетко излазио на мрежу и прилично добро користио волеј. Пилић тврди да је популарни Зец на том плану помогао првом рекету планете.

- Пазите, Горан је три године живио у мојој кући у Минхену. Научио је понешто од мене. Има богато искуство које преноси на Новака. Два човјека увијек боље знају него један. Зато је добра ствар што сарађују - јасан је Пилић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана